Francuska i Italija potpisale su 26. novembra u Rimu sporazum o jačanju bilateralne saradnje. Sporazum su parafirali francuski predsednik Emanuel Makron i šef italijanske vlade Mario Dragi.

Potpisivanju sporazuma u predsedničkoj palati Kvirinal prisustvovao je italijanski predsednik Serđo Matarela.

Zvaničnici su uputili međusobne čestitke u trenutku kada su avioni ratnog vazduhoplovstva dve zemlje nadletali Rim i u vazduhu ostavljali tragove u bojama zastava Italije i Francuske.

Kvirinalski sporazum predviđa intenziviranu saradnju po pitanjimama u oblasti diplomatije i odbrane, digitalne i ekološke tranzicije, kulture i obrazovanja, ekonomske i industrijske saradnje i svemira.

Sporazum o jačanju bilateralne saradnje Pariza i Rima delom liči na sporazum Francuske i Nemačke iz 1963. godine.

Premijer Italije je rekao da će potpisan sporazum ojačati Evropku uniju u oblastima kao što je odbrana.

Sporazum produbljuje saradnju "u ključnim sektorima, od bezbednosti do pravde, od istraživanja do industrije", rekao je Dragi na konferenciji za novinare.

Dodao je da to uključuje potrošnju za stvaranje "prave evropske odbrane" koja je komplementarna NATO-u i ne zamenjuje alijansu.

"Da bi bila suverena, Evropa mora da zna kako da odbrani svoje granice. Moramo da napravimo pravu odbranu", rekao je Dragi.

Italijanski premijer je takođe istakao nameru da se povećaju ulaganja u ključne oblasti kao što su poluprovodnici, pošto je globalni lanac snabdevanja teško pogođen nestašicama u Aziji, kao i održivije izvore energije u cilju smanjenja globalnog zagrevanja.

"Pored učvršćivanja bilateralnih odnosa, sporazum ima za cilj da podstakne i ubrza proces evropske integracije", rekao je Dragi.

Predsednik Francuske je rekao da sporazum s Italijom ne zamenjuje dugogodišnje prijateljstvo Pariza sa Berlinom, nego da su dva prijateljstva različita.

"U Francuskoj kažemo da kada se stvari zakomplikuju s Nemačkom okrenemo se ka Italiji", rekao je Makron.

Sporazum predviđe stvaranje civilne službe i operativnog centra za podršku sprovođenju zakona, kao i da ministar jedne zemlje prisustvuje sastanku vlade druge države svaka tri meseca.

Rim i Pariz su sporazum najavili 2017, ali su pregovori prekinuti 2018. kada se populistička italijanska vlada sa Francuskom sporila oko pitanja migracija.

Odnosi su dodatno pogoršani 2019. kada je Makron na kratko opozvao francuskog ambasadora u Italiji, ali su obnovljeni naredne godine pošto je bivši predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi izabran da vodi italijansku vladu.

Izvor: Beta, AP

Foto: Beta/AP