Generalni sekretar NATO-a Jens Stolteg izjavio je 30. novembra da su male šanse da će ta vojna organizacija ikada uvesti sistem isključenja svojih članica.

"NATO nema mehanizam za isključivanje članica. Neću preporučiti da se to uvede u naš osnivački ugovor", izjavio je Stoltenberg u Rigi uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse.

Stoltenberg je dodao da čak i ako bi on to predložio to se nikada ne bi desilo jer je za takvu odluku potreban konsenzus svih 30 članica, što znači da svaka zemlja ima pravo veta.

Ministri će tokom dvodnevnog sastanka razmatrati predloge generalnog sekretara za izmenu Strateškog koncepta NATO-a, dokumenta koji opisuje misiju Alijanse i plan prilagođavanja modernim bezbednosnim izazovima. Poslednji Strateški koncept usvojen je 2010. godine i u njemu se ne pominju Kina niti klimatske promene.

Najavljeno je da će konačan tekst Strateškog koncepta biti usvojen na samitu NATO-a u Madridu u junu 2022.

I dalje je nejasno je kako će se Alijansa izboriti s autoritarizmom u nekim svojim članicama, ili kako će rešiti probleme koji nastaju kada jedna članica bojkotuje akcije NATO-a, kao kada je Mađarska blokirala sastanke na visokom nivou sa Ukrajinom zbog prava mađarske manjine u toj zemlji.

Stoltenberg je rekao da odgovor nije isključenje članica.

"Mislim da je bolje koristiti NATO kao platformu i imati iskrene i otvorene diskusije kada nas brine da li svi saveznici ispunjavaju demokratske standarde", rekao je Stoltenberg.

"Kada bi te zemlje bile isključene, onda ta platforma više ne bi postojala", izjavio je Stoltenberg i dodao da smatra da je bolje zadržati NATO sa svim njegovim članicama.

Između pojedinih članica Alijanse, međutim, rastu tenzije.

Turska je izazvala nezadovoljstvo nekoliko država kupovinom ruskih raketnih sistema i istraživanjem energetskih rezervi u spornim vodama u Sredozemlju.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je 2019. da je Alijansa doživela "moždanu smrt" zbog odsustva američkog rukovodstva. Markon se žalio da je administracija Donalda Trampa donela odluku o povlačenju američkih trupa iz Sirije bez konsultacije sa saveznicima.

Sporazum SAD, Velike Britanije i Australije zbog kojeg je raskinut ugovor Kanbere i Pariza o kupovini francuskih podmornica veoma je naljutio Makrona koji je zahtevao da se ponovo razmotri način političkog funkcionisanja NATO-a.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP