Mađarska se protivi zajedničkom učešću Evropske unije na Samitu za demokratiju koji organizuje predsednik SAD Džozef Bajden, pošto je jedina članica Unije koja nije pozvana. Budimpešta kaže da Vašingotn ima veće probleme sa demokratijom od nje.

Na sastanku ambasadora zemalja EU, Mađarska nije podržala zajedničko učešće na virtuelnom samitu koji će biti održan 9. i 10. decembra.

Mađarska je jedina članica EU koja nije dobila Bajdenov poziv za samit na kojem će desetine lidera iz celog sveta razgovarati o izazovima s kojima se suočavaju demokratije, prenosi Blumberg.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš izjavio je da ne može biti zajedničkog stava EU ako Mađarska nije pozvana da učestvuje, ukazujući na pravilo jednoglasnosti u ugovorima EU o spoljnopolitičkim pitanjima.

"Mađarska nema iste ozbiljne demokratske probleme kao što imaju SAD", rekao je Guljaš.

"Ako možemo da pomognemo i ako Amerika misli da joj je potreban naš savet, mi smo tu. U Mađarskoj nismo došli do tačke da gotovo trećina izbornog tela misli da su demokratski izbori namešteni i nadam se da nećemo ni doći dotle, bez obzira ko pobedi na izborima", dodao je Guljaš.

Američki predsednik je pozvao više od 100 zemalja na Samit za demokratiju, a među njima je i Poljska uprkos njenom sporu sa Evropskom komisijom zbog stanja u oblasti vladavine prava.

Izvor: EURACTIV.com with Telex

Foto: EC - Audiovisual Service