Evropska centralna banka (ECB) planira redizajniranje banknota evra i u tom poslu, koji treba da bude zavšen 2024, pomoći će joj građani svojim sugestijama.

Proces promene izgleda počeće osnivanjem fokus grupa čiji će cilj biti da prikupe mišljenja građana iz zone evra o mogućem novom izgledu novčanica evra.

Zatim će tematska savetodavna grupa, u kojoj će svaka zemlja zone evra imati po jednog stručnjaka, na osnovu mišljenja građana napraviti uži izbor i predati ga Upravnom savetu ECB.

Članovi savetodavne grupe već su imenovani od strane ECB i reč je o stručnjacima koji dolaze iz različitih oblasti - istorije, prirodnih i društvenih nauka, vizuelnih umetnosti i tehnologije.

Kako se navodi u saopštenju ECB, trenutno je dizajn novčanica zasnovan na temama "istorije i stilova" koje predstavljaju prozori, vrata i mostovi.

"Banknote evra su tu da ostanu. One su opipljiv i vidljiv simbol da zajedno stojimo u Evropi, posebno u vreme kriza... Nakon 20 godina vreme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bi bile bolje povezane sa Evropljanima svih godina i porekla", rekla je predsednica ECB Kristin Lagard.

Nakon što dobije predloge savetodavne grupe, ECB će pozvati javnost da se izjasni o temama iz užeg izbora za novi izgled novčanica a konačnu odluku doneće Upravni savet.

Pokretanje redizajna banknota evra u skladu je sa posvećenošću ECB da obezbedi inovativne i sigurne novčanice, s obzirom da je Evropljanima, pokazuju istraživanja, "keš" i dalje najpopularnije sredstvo plaćanja.

"Želimo novčanice evra sa čijim izgledom evropski građani mogu da se identifikuju i da budu ponosni što ih koriste", rekao je član Izvršnog odbora ECB Fabio Paneta dodajući da će se proces redizajna odvijati parlaleno sa radom na digitalnom evru.

Kada proces redizajna bude završen, Upravni odbor će odobriti štampanje novih novčanica i odlučiti o potencijalnim datumima izdavanja.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta