Dimitar Gardev, kandidat bugarske partije "Postoji takav narod" za novog ministra spoljnih poslova, izgleda da je u svojoj zvaničnoj biografiji lagao o zaposlenju u Evropskom parlamentu, saznaje bugarski EURACTIV.

To bi moglo da poremeti koalicione pregovore o formiranju nove vlade, ali je teško reći da li će sprečiti Gardeva da postane šef diplomatije.

Odluku će konačno doneti Slavi Trifonov, lider partije Postoji takav narod (ITN), ali se on još nije oglasio.

Novu vladu Bugarske, posle izbora 14. novembra, formiraće partije Nastavljamo sa promenom, Bugarska socijalistička partija, Postoji takav narod i Demokratska Bugarska.

Imena kandidata za ministare su objavljena u ponedeljak, a kandidat za premijera je lider stranke Nastavljamo sa promenom Kiril Petkov.

Gardev je u svojoj biografiji napisao da je bio savetnik u Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove (AFET) i pododboru EU za bezbednost i odbranu (SEDE).

To je najviša funkcija na kojoj je Gardev bio i većina bugarskih medija je prenela tu informaciju.

EURACTIV Bugarska je kontaktirala relevantne službe Evropskog parlamenta, koje su odgovorile da "administracija EP nema evidenciju da je Dimitar Gardev bio član osoblja u njegovom sekretarijatu".

Gardev je ustvari radio kao asistent bugarske poslanice EP Elene Jončeve, u njenoj kancelariji u Sofiji.

Gardev je za EURACTIV rekao da je zaista bio asistent Jončeve i da je u tom svojstvu pokrivao pitanja iz nadležnosti odbora AFET i SEDE, čiji je Jončeva bila član.

Evropski parlament je ocenjivao njegov rad, kazao je Gardev i dodao da je dobio dobru procenu.

Jončeva je za EURACTIV potvrdila da je Gardev bio njen asistent u kancelariji u Sofiji od 2019. do 2020. godine, ali je rekla da nije tačna njegova tvrdnja da je bio savetnik za dva odbora.

Mesto ministra spoljnih poslova je veoma važno u vreme kada Bugarska mora da nađe rešenje bilateralnih sporova sa Severnom Makedonijom, što bi Skoplju omogućilo da počne pristupne pregovore s EU.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je pozvao političke partije da za tu funkciju predlože "profesionalca".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: ITN