EU je 9. decembra postigla politički dogovor po kome građani Unije još deset godina neće plaćati dodatne naknade kada telefoniraju iz neke druge članice dok putuju Evropom, od čega koristi imaju desetine miliona ljudi.

To znači da će građani kada putuju po EU i dalje obavljati mobilne pozive, slati tekstualne poruke i koristiti internet po istoj ceni kao da su kod kuće, saopštila je Evropska komisija pozdravljajući dogovor o novoj uredbi o romingu.

"Putovanje u inostranstvo bez brige oko računa za telefon je opipljiv deo iskustva jedinstvenog tržišta EU za sve Evropljane. Danas nismo samo osigurali da se to iskustvo nastavi, nego smo ga i unapredili: bolji kvalitet, bolje usluge, još veća transparentnost", rekao je evropski komesar za untrašnje tržište Tijeri Breton.

Kako je naveo Savet EU, revidirana odluka prilagođava maksimalne velikoprodajne cene kako bi se obezbedilo da pružanje maloprodajnih usluga rominga po domaćim cenama bude održivo za operatore širom EU.

Maksimalne velikoprodajne cene za podatke utvrđene su od dva evra po GB u 2022. do evro po GB od 2027. nadalje, navela je Evropska komisija.

Kod mobilnog telefoniranja je to 0,022 evra po minutu u periodu 2022-2024. i zatim od 2025. nadalje 0,019 evra po minutu.

Za SMS su maksimalne velikoprodajne cene 0,004 evra po SMS poruci u periodu 2022-2024. a od 2025. nadalje 0,003 evra po poruci.

Postignuti dogovor treba da odobre Savet i Evropski parlament a nova uredba će stupiti na snagu 1. jula 2022. i važiće do 2032.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto:  Pixabay.com