Danska je postala prva zemlja Evropske unije koja je odobrila antikovid pilulu američke laboratorije Merk, molnupiravir, za lečenje pacijenata pod rizikom koji pokazuju simptome bolesti. Srbija je jedna od nekolicine evropskih zemalja koje su nabavile taj lek, a Agencija za lekove je najavila hitnu proceduru za procenu dokumentacije.

Pilulu koja se prodaje pod nazivom Lagevrio, odobrilo je sredinom novembra evropsko regulatorno telo za hitnu upotrebu, pre nego što se zvanično odobri za izlazak na tržište.

Lek je od novembra odobren u Velikoj Britaniji i u procesu je odobravanja u SAD, ali njegovi rezultati lošiji su nego što se nadalo zbog čega zemlje odugovlače sa davanjem odobrenja za upotrebu.

"Preporučujemo lečenje pilulama jer mislimo da prednosti preovladavaju nad teškoćama za pacijente koji imaju najveći rizik da postanu teško bolesni od kovida-19", saopštila je zvaničnica danske nacionalne zdravstvene agencije (SST) Kristin Mol Harbo.

Agencija je navela da su potpuno svesni da se radi o novom i neodobrenom tretmanu, o kome se još ne zna mnogo i dala uveravanja da će pažljivo pratiti tokove lečenja.

Danska se suočava sa rekordnim skokom slučajeva kovida-19 i porastom zaraze novim sojem omikron, koji se očekuje da će postati dominantan u glavnom gradu Kopenhagenu ove nedelje.

Dnevni broj novozaraženih korona virusom juče je bio 8.770, što je najveći broj ikad prijavljen u zemlji od 5,8 miliona stanovnika. U bolnicama se trenutno od korona virusa leči 508 osoba, od kojih je 66 na intenzivnoj nezi.

"Nadamo se da će ovaj tretman doprineti smanjenju broja hospitalizacija kod pacijenata sa visokim rizikom dobijanja teškog oblika bolesti", dodala je danska zvaničnica.

Potpuni rezultati kliničkih proba koje je 26. novembra saopštila kompanija Merk/MSD pokazuju dosta manju efikasnost leka nego onu objavljenu početkom oktobra na osnovu prelaznih podataka.

Prema potpunim rezultatima ovaj lek smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnosti kod rizičnih pacijenata za 30%, a ne za polovinu kako je prvo objavljeno, ako se uzme ubrzo posle zaražavanja.

Francuska je 9. decembra odbila da odobri taj lek smatrajući da nije dovoljno efikasan.

Norveška je 15. decembra potpisala bilateralni sporazum sa Merkom da osigura brzu isporuku leka ali još čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

Lek stigao i u Srbiju, čeka odobrenje ALIMS-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je 15. decembra da je novi lek protiv korona virusa američke kompanije Merk nabavljen za 11.500 pacijenata, a da će uskoro biti za 50.000.

Lek pomaže ljudima u prvih pet dana nakon pozitivnog rezultata testiranja na korova virus, rekao je Vučić i dodao da je namenjen pre svega najugroženijima - gojaznijima, dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima.

Vučić je u snimku objavljenom na svom Instagram profilu zamolio lekare da koriste lek koji je stigao u Srbiju i naglasio da su, osim Srbije, samo još Slovenija, Danska i Litvanija nabavile ovaj lek.

Najavio je i da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuje i lek kompanije Fajzer.

Pre nego što se lek molnupiravir nađe u apotekama mora da prođe kontrolu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) Srbije.

Predstavnica ALIMS Jelena Mitrašinović izjavila je za RTS da će ALIMS po hitnoj proceduri da pristupi stručnoj proceni dokumentacije o lekovima protiv korona virusa i da će u najkraćem roku doneti profesionalnu zasnovanu odluku.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com