Kada je EU na početku decembra pokrenula inicijativu Globalni put, računalo se da će to biti zelenija i transparentnija alternativa kineskom Pojasu i putu. Međutim, u Africi, u kojoj su potrebna ogromna ulaganja u infrastrukturu, skeptični su prema ponudi EU.

Brisel je obećao da će mobilisati do 340 miliardi evra do 2027. za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji širom sveta. Inicijativa je objavljena dan posle samita Kina-Afrika u Dakaru, piše nezavisni portal Klajmat houm njuz (Climate Home News), medijski partner briselskog Euraktiva.

Afrika, kako se navodi, može da iskoristi investicije. Naime, Afrička razvojna banka procenjuje da su kontinentu potrebna ulaganja u infrastrukturu od 130-170 milijardi dolara godišnje od čega nedostaje 68-108 milijardi. Ipak, afrički stručnjaci su skeptični kada je reč o ponudi EU.

Oni kažu da dok Kina ima puteve, mostove i brane kao dokaz 20 godina angažovanja u Africi, EU donosi birokratiju i "držanje lekcija".

"Ko sluša i razume kontekst u kojem deluju afričke zemlje, biće bolji razvojni partner", rekao je za Klajmat houm njuz nigerijski savetnik u konsultantskoj kući Divelopment riimedžint (Development Reimagined) Ovigve Eguegu.

"EU je ta koja ne sluša", rekao je Eguegu. "EU sada shvata da Afrika ozbiljno želi da izgradi infrastrukturu. Na neki način EU koja izlazi sa Globalnim putem priznaje da je Kina dobila razvoj u Africi" dodao je.

Inicijativa Globalni put uključuje 2,4 milijarde evra grantova za podsaharsku Afriku i 1,08 milijardi za Severnu Afriku za podsticanje obnovljive energije, energetske efikasnosti i za zelenije lokalne lance vrednosti.

"Inicijativa (EU) otvara nove potencijale", rekao je istraživač odnosa Kine i Afrike u Južnoafričkom institutu za međunarodne odnose Konus van Staden i dodao da ta inicijativa ipak nudi više pitanja nego odgovora.

Za bivšu savetnicu visokog predstavnika za pregovore Afrika-EU u Afričkoj uniji Faten Agadu, predlog je razočaravajuć i nedostaje čvrsta obaveza u vezi novog i dodatnog novca.

"Kinesko finansiranje je kroz zajmove ali je barem sve na stolu", rekla je ona. "Kako stvari stoje, Kina je sigurno mnogo privlačniji partner. EU će morati da poveća ponudu ako želi da zaista bude relevantna", dodala je Agad.

Istraživanje Afrobarometar 2019-2020 pokazalo je da 59% ispitanika misli da je kineski ekonomski i politički uticaj uglavnom pozitivan prema 46% kada je reč o EU.

Jedna od ključnih primedbi Agade je da EU nije konsultovala afričke partnere pre pokretanja inicijative, s čim se slažu i ostali analitičari.

S druge strane, Peking je organizovao sastanke i konsultacije sa afričkim partnerima uoči Foruma o kinesko-afričkoj saradnji u novembru. Na Forumu je kineski predsednik Si Đinping objavio da će Kina četvrtinu svog podsticaja za oporavak od pandemije Međunarodnog monetarnog fonda usmeriti u afričke zemlje, što je velikodušnije od bilo koje zemlje OECD.

Navodi se i da bi Unijina prekogranična taksa na ugljenik mogla da bude skupa za afričke izvoznike a ne nudi im se pomoć da očiste svoje industrije.

Prelomna tačka za unapređenje odnosa i razvoj konkrentnih projekata mogao bi da bude samit EU-Afrička unija planiran za februar.

Eguegu kaže da je konkurisanje Kini inicijativom Globalni put "problematično" i sugeriše da je EU više zainteresovana za "igru moći" nego za infrastrukturu. Prema njegovim rečima, ono što je potrebno za rešavanje problema deficita infrastrukture "jeste saradnja a ne konkurencija".

Deficit u infrastrukturi je tako veliki "da nijedan partner nije dovoljno veliki da se sam bori s tim", rekao je Van Straden.

U međuvremenu EU kasni za Kinom u nekim oblastima. Izveštaj Afričke fondacije za klimu pokazao je da je za razvoj spremno veoma malo projekata održive energije, uglavnom zbog tehničke ekspertize i studija izvodljivosti gde bi EU mogla da pomogne.

Analitičari takođe kažu da afričke zemlje moraju da definišu šta zaista žele i to kažu stranim partnerima.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP