Predsednici Poljske, Ukrajine i Litvanije Andžej Duda, Volodimir Zelenski i Gitanas Nauseda održali su prvi samit u okviru Lublinskog trougla, formata poznatog i kao L3 koji treba da učvrsti ekonomsku, kulturnu i političku alijansu tri države. Prvim samitom L3 dominirala je eskalacija napetosti između Ukrajine i Rusije.

"Da bi se sprečila moguća eskalacija od strane Rusije i pogoršanje bezbednosne situacije u Evropi, međunarodna zajednica mora da preduzme odlučne preventivne korake, umesto da reaguje na događaje nakon što se odigraju, kao što je to bio slučaj sa migrantskom krizom na granicama Poljske i Litvanije sa Belorusijom", izjavio je 20. decembra domaćin sastanka, ukrajinski predsednik Zelenski.

Zelenski je na sastanku, održanom u rezidenciji u ukrajinskom selu Huta, izrazio i solidarnost sa Varšavom i Vilnjusom u suočavanju sa migrantskom krizom. On je liderima Poljske i Litvanije zahvalio i na snažnoj podršci članstvu Ukrajine u NATO i EU.

"Ovo je naš prvi lični susret u formatu Lublinskog trougla. On je dokaz da delimo jedinstvenue pozicije, procene, jedinstven pristup kako najaktuelnijim pitanjima za naše zemlje, tako i ključnim izazovima za region. Dokaz tog jedinstva je i zajednička izjava potpisana posle samita", rekao je novinarima Zelenski, a preneo njegov kabinet.    

Zelenski je precizirao da se u toj izjavi izražava "jasna podrška članstvu Ukrajine u NATO i EU i borbi protiv ruske agresije".

"Danas smo koordinisali korake koje ćemo u 2022. preduzeti u cilju podrške našoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, zajednički zadatak je da se "odvrati pretnja koju predstavlja Rusija, i da se Evropa zaštiti od njene agresivne politike", a Ukrajina, Poljska i Litvanija su na prvoj liniji tog odvraćanja.

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da zajednička izjava jasno ukazuje na pravce buduće saradnje tri zemlje.

Prema njegovim rečima, istorija pokazuje da se ne smeju prihvatati ultimatumi drugih zemalja, uključujući i Rusiju.

"Mislim da je najveća greška pristati na ucenu. Moramo zauzeti odlučan stav. I to je upravo i kako NATO mora da se ponaša, da bude dosledan", rekao je Duda, dodajući da je  pozicija učesnika Lublinskog samita jasna i da je bezbednost Ukrajine fundamentalno pitanje.

I predsednik Litvanije Nauseda rekao je da njegova zemlje konzekventno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, njen reformski kurs i evroatlatske aspiracije.

On je rekao da se sve tri zemlje suočavaju sa bezbednosnim pretnjama - Ukrajina sa gomilanjem ruske vojske na njenim granicama, a Litvanija i Poljska sa hibridnim napadom koji je, kako je rekao, orkestrirao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Prema saopštenju kabineta litvanskog predsednika, jedna od tema sastanka trojice lidera bila je i energetska bezbednost u regionu.

Nauseda je rekao da treba ograničiti mogućnost zemalja da energente koriste kao geopolitičko oružje ili instrument političkog pritiska.

On je ponovio ocenu da je jedan takav instrument za vršenje političkig pritiska nuklearna elektrana Astravec, u Belorusiji, blizu granice sa Litvanijom i svega 40 kilometara od Vilnjusa.

Nauseda je dodao i da je rusko-nemački baltički gasovod Severni tok 2 geopolitički projekat koji ugrožava energetsku bezbednost cele Evrope.

Trojica predsednika na samitu su, kako je navedeno u zajedničkoj izjavi, izrazili "duboku zabrinutost" zbog Severnog toka 2 ocenivši da je to "bezbednosni izazov za evropski region".

Oni su se, kako se navodi, "usprotivili i monopolizaciji evropskog tržišta gasa od strane Rusije, koja energiju koristi kao geopolitičko oruđe".

Lublinski trougao osnovan je 28. jula 2020. potpisivanjem zajedničke deklaracije u gradu Lublinu, u Poljskoj. Taj grad je odabran kao asocijacija  na Lublinsku uniju iz 1569. kojom je stvoren Poljsko-litvanski komonvelt, kao jedna od najvećih državnih tvorevina tadašnje Evrope.

Izvor: EURACTIV.rs, EURACTIV.com

Foto:  Kabineta predsednika Litvanije