Više od 1.400 putnika i 38 avio-kompanija kažnjeno je na portugalskim aerodromima u decembru zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je portugalskoj novinskoj agenciji Lusa saopštilo da je od 1. do 19. decembra izvršena kontrola više od 650.000 putnika na 6.249 letova i da su utvrđena 1.434 prekršaja.

Od toga je 845 obaveštenja o prekršaju izdala policija koja kontroliše putnike na letovima iz Šengenske zone, a 589 služba koja nadgleda putnike iz zemalja izvan Šengena.

Svi koji dolaze avionom u Portugal su od 1. decembra obavezni da po sletanju pokažu negativan test ili potvrdu o preležanom kovidu-19. Izuzetak su putnici na domaćim letovima, mlađi od 12 godina i posada aviona.

Ulazak u zemlju odbijen je za osam stranaca jer nisu uradili test pre dolaska, jer je testiranje na aerodromu moguće samo za putnike koji imaju portugalsko državljanstvo, strance sa boravišnom dozvolom u Portugalu i diplomatsko osoblje.

Ministarstvo je saopštilo da je 38 avio-kompanija kažnjeno jer su prevozili putnike bez negativnog rezultata testa ili potvrde o preležanoj bolesti, a većina njih je prevozila putnike iz Evrope.

Kazne za avio-kompanije kreću se od 20.000 do 40.000 evra po putniku, a za putnike od 300 do 800 evra.

Prema podacima ministarstva, na aerodromima je testirano 1.446 putnika koji su ušli u zemlju bez tog dokumenta.

Na kopnenim granicama je od 1. decembra takođe obavezan negativan rezultat testa ili potvrda o oporavku za građane zemalja van EU i članica Unije koje su u crvenoj ili tamno crvenoj zoni.

Građani zemalja EU koje se smatraju nisko ili umereno rizične moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji, negativan rezultat testa ili potvrdu o oporavku da bi ušli u Portugal.

Ove mere uvedene na granicama zbog rasta broja zaraženih u zemlji biće na snazi do 9. januara.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com