Francuski predsednik Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi pozvali su Brisel da reformiše fiskalna pravila i dozvoli veću investicionu potrošnju, priznajući istovremeno potrebu smanjenja duga.

"Kao što se ne može dozvoliti da pravila stoje na putu našeg odgovora na pandemiju, tako ne bi trebalo da nas spečavaju da realizujemo neophodna ulaganja", napisali su lideri Francuske i Italije u zajedničkoj kolumni objavljenoj 23. decembra na sajtu Fajnenšel tajmsa.

Makron je ranije ovog meseca rekao da namerava da reforma tzv. Mastrihtskih kriterijuma bude jedan od prioriteta francuskog predsedavanja EU koje počinje u januaru.

On je rekao da je pravilo da javni deficit članice EU ne bi trebalo da premaši 3% BDP zastarelo.

Taj stav je, uz podršku italijanskog premijera, Makron sada ponovio obraćajući se članicama EU koje su izrazile rezerve oko usvajanja "posebnih" budžeta za oporavak od pandemije.

Jedan od onih koji imaju rezerve oko moguće reforme fiskalnih pravila je novi nemački kancelar Olaf Šolc.

"Nema sumnje da moramo da spustimo naše nivoe zaduženosti. Ali ne možemo da očekujemo da to uradimo preko većih poreza ili neodrživog smanjenja socijalne potrošnje, niti možemo da ugušimo rast neodrživim fiskalnim prilagođavanjem", napisali su Dragi i Makron.

"Moramo da imamo veći prostor za manevrisanje i dovoljno ključne potrošnje za budućnost i da obezbedimo naš suverenitet", dodali su Makron i Dragi u tekstu.

Dalje navode da dugovi koji se skupljaju za finansiranje takvih investicija, koje nesumnjivo doprinose dobrobiti budućih generacija i dugoročnom rastu, treba da budu favorizovani fiskalnim pravilima jer javna potrošnja te vrste zapravo doprinosi održivosti duga na dugi rok.

Prema Makronovom kabinetu, francuski predsednik se nada da će neformalni samit šefova država i vlada EU biti u stanju da napravi "kvantifikovanu procenu investicionih potreba".

"Pravila će morati da se razvijaju u skladu s tim, uključujući o konkurenciji i trgovini, ali i evropska budžetska pravila... koja moraju biti prilagođena izazovima vremena", rekao je Makron.

Evropska agencija za upravljanje dugom?

Dragi i Makron pokazali su svoju kolumnu ostalim evropskim liderima, poput španskog premijera Pedra Sančesa, koji generalno deli njihovo mišljenje, kao i Šolcu, sudeći prema kancelariji francuskog predsednika.

Kako se dodaje, to što kolumnu nisu potpisali ostali lideri, nije znak neslaganja.

Kolumna se takođe poziva na članak koji su napisali stručnjaci, uključujući Makronovog ekonomskog savetnika, a koji se zalažu za osnivanje evropske agencije za upravljanje dugom.

Predloženo je da se dugovi članica povezani sa pandemijom koje trenuto drži Evropska centralna banka transferišu novoj agenciji koja bi imala ovlašćenje da emituje evropske obveznice.

Investitori su bili zainteresovani da imaju sigurne evropske dužničke instrumente ali su se konzervativci u Nemačkoj i Holandiji odlučno protivili zajedničkom evropskom dugu.

Eksperti su predložili i planove za smanjenje duga "krojene po meri" svake članice, kao i da se da više slobode za investicije koje podstiču rast ili borbu protiv klimatskih promena.

U kabinetu francuskog predsednika kažu da Makron želi da se lideri EU na samitu 10-11. marta slože oko nivoa potrebnih investicija i zatim rade na odgovarajućim reformama.

Izvor: EURACTIV.com with AFP

Foto: EURACTIV.com [Pool/EPA/EFE]