Godinu dana od izlaska iz EU, većina Britanaca smatra da je Bregzit prošao loše ili i gore nego što su očekivali, pokazalo je godišnje istraživanje Observera. Takav stav deli više od šest od deset ispitanika.

Istraživanje je pokazalo i da 42% ljudi koji su 2016. glasali za napuštanje EU ima negativno mišljenje o tome kako se do sada odvijao Bregzit.

Da je sve ispalo gore nego što su očekivali, smatra 26% onih koji su glasali za Bregzit, dok je 16% reklo da je očekivalo da će izlazak iz EU proći loše i da su bili u pravu, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Opinium.

Među onima koji su glasali da Velika Britanija ostane u EU, 86% kaže da je sve prošlo loše ili gore nego što su očekivali.

Ukupno gledano, samo 14% glasača misli da je Bregzit prošao bolje nego što su očekivali, preneo je Gardijan.

Za Adama Dramonda iz agencije Opinium najupečatljiviji nalaz je da pristalice Bregzita više nisu tako ubeđene u dobre strane napuštanja EU.

Dramond kaže da je sve vreme procesa Bregzita Britancima koji su bili za to da zemlja ostane u EU izlazak bila loša stvar a onima koji su bili za izlazak dobra.

Međutim, sada se to promenilo i vidimo da je značajna manjina pristalica izlaska iz EU rekla da stvari idu loše ili makar gore nego što očekivali, kaže Dramond.

On ukazuje da je 59% glasača za to da Britanija ostane u EU reklo da je očekivalo da Bregzit prođe loše i da misli da je tako i bilo a samo 17% pristalica izlaska iz EU reklo da je očekivalo da sve prođe dobro i da misli da je tako i bilo.

"Samo 7% onih koji su glasali da Britanija ostane u EU misli da je sve prošlo bolje nego što su očekivali dok 26% pristalica izlaska misli da je bilo gore od očekivanog. Tako je blok 'Ostani' uglavnom jedinstven u tome da je Bregzit loš dok je blok za izlazak malo podeljeniji", rekao je Dramond.

Izvor: theguardian.com

Foto: Beta/AP