Francusko predsedavanje Savetom EU u prvoj polovini 2022. godine će zbog francuskih predsedničkih izbora biti veoma "intenzivno" jer će Pariz za predsedavanje EU imati praktično svega tri meseca, a predvideo je vrlo ambicioznu agendu, ocenila jer politikolog Kler Demesme.

Demesme je u intervjuu za agenciju Frans pres ocenila da se tim predsedavanjem za francuskog predsednika Emanuela Makrona "zatvara krug", pošto je on u svoju prvu predsedničku izbornu kampanju krenuo sa evropskim temama. Makron je vrlo brzo nakon što je izabran održao predavanje o temeljima EU na Sorboni.   

"Predsedavanje Savetom EU omogućiće mu da se pohvali svojim evropskim bilansom, da se izdvoji od konkurencije i da unese nove ideje", rekla je Demesme koja radi kao istraživač u nemačko-francuskom Centru za humanističke nauke Mark Blok u Berlinu.

Jedno od težišta francuskog predsedavanja biće "zaštitnička, socijalna Evropa", ocenila je Demesme. Makron se, prema njenim rečima, oduvek zalagao za uvođenje finansijskih instrumenata koji bi omogućili investiranje na bazi zajedničkog zaduživanja.

To će, kako je ocenila, ujedno biti i tačka oko koje je najizgledniji konflikt sa Nemačkom.

"Budžetska pitanja uvek su predmet spora između dve zemlje", rekla je Demesme, ocenivši da se one u pogledu političke kulture i ekonomskih interesa veoma razlikuju. Kao primer je navela visinu javnog duga, precizirajući da on u Francuskoj iznosi 118% BDP-a, a u Nemačkoj samo 70%.  

Ona je ocenila i da različiti stavovi Pariza i Berlina o pitanju nuklearne energije neće dodatno opteretiti francusko predsedavanje, jer su ti stavovi već dugo poznati. Spor koji bi oko toga mogao da izbije, Evropska komisija namerava da reši kompromisnim predlogom koji se očekuje sredinom januara.

Makron će, prema oceni francuske stručnjakinje, veliki naglasak staviti i na koncept "evropskog suvereniteta". "To je Makronova ideja vodilja i ona se spominje i u berlinskom koalicionom ugovoru", rekla je Demesme.

U tom kontekstu važan će biti i evropski "strateški kompas", koji se oslanja na inicijativu iz vremena nemačkog predsedavanja EU, a koji sada pod francuskim predsedavanjem treba da bude usvojen. Reč je o zajedničkoj analizi pretnji i o evropskom mehanizmu rešavanja kriza, "što je važan element za izgradnju evropske odbrane", rekla je Demesme.

Prema njenim rečima, za Makrona je predsedavanje Savetom EU "dobrodošla pozornica" kada je reč o francuskim presdedničkim izborima, na kojima će se verovatno ponovo kandidovati. "Francuzima veoma prija kada međunarodni poltičari dolaze u Francusku, i kada Francuska ima pravo glasa u međunarodnim temama", rekla je ona.    

Međutim, da li će Makron moći da poveže predsedavanje EU sa izbornom kampanjom zavisiće jako od toga koliko će moći da poveže evropske sa domaćim političkim temama.

Evropski minimalac ili porez na ugljen-dioksid su teme koje se tiču velikog broja ljudi, "ali izbori se ne mogu dobiti sa međunarodnim ili evropskim temama", rekla je Demesme. Ona je dodala da su Francuzi, po svim anketama, u ovom trenutku najviše okupirani pitanjem kupovne moći i sopstvenim zdravljem.

Izvor: EURACTIV.de, AFP

Foto: Beta/AP