Evropska unija pozvala je vlasti i demonstrante u Kazahstanu da pokažu odgovornost i da se uzdrže od poteza koji bi vodili daljoj eskalaciji nasilja. Zabrinutost zbog nasilja u Kazahstanu izrazile su i SAD, koje su pozvale na miran izlazak iz vanrednog stanja.

Istovremeno, Rusija i njeni saveznici saopštili su 6. januara da su poslali prvi kontingent mirovnih snaga u Kazahstan, gde je više desetina ljudi poginulo u neredima ove sedmice.

"Mirovne snage u okviru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) poslate su u Kazahstan kako bi se stabilizovala i normalizovala situacija", navodi se u saopštenju koje je na Telegramu objavila portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

ODKB je vojni savez koji okuplja više bivših sovjetskih republika i koji predvodi Rusija.

Demonstracije zbog poskupljenja tečnog gasa počele su 2. januara na zapadu Kazahstana i potom se proširile na druge delove zemlje.

Protesti su doveli do ostavke vlade.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev proglasio je  5. januara vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje i zatražio pomoć Moskve i saveznika.

Evropska služba za spoljne poslove EEAS saopštila je da EU pomno prati razvoj događaja u Kazahstanu.

"Pozivamo sve učesnike da se ponašaju odogovorno i odmereno i da se uzdrže od svih poteza koji bi mogli da vode eskalaciji nasilja", saopštio je EEAS.

Ta služba je navela da EU poštuje pravo na mirne demonstracije, ali i da "očekuje da one ostanu nenasilne i da se izbegava bilo kakvo podsticanje nasilja".

"EU poziva i vlasti da poštuju osnovno pravo na mirne proteste i srazmernost u primeni sile kada moraju da brane svoje legitimne bezbednosne interese, i da poštuju međunarodne obaveze," navodi se u saopštenju.

Naglašavajući da je Kazahstan važan partner EU sa kojom ima sporazum o proširenom partnerstvu i saradnji, Unija je pozvala Kazahstan da poštuje svoje obaveze, uključujući i slobodu medija i pristup informacijama, uključujući i onlajn informacije.

Američki Stejt department takođe je osudio nasilje i uništavanje imovine u Kazahstanu i pozvao obe strane na uzdržanost.

"Pozivamo sve građane Kazahstana da poštuju i štite ustavne institucije, ljudska prava, i slobodu medija, uključujući i kroz ponovno uspostavljanje interneta. Pozivamo sve strane da mirno prevaziđu  ovo vanredno stanje", naveo je Stejt department.

Policija je u noći na 6. januar ubila više desetina demonstranata dok su pokušavali da zauzmu administrativne zgrade u Almatiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je od izbijanja nereda ubijeno najmanje osam pripadnika bezbednosnih snaga i vojske, a da je 317 pripadnika policije i Nacionalne garde povređeno.

Pre proglašenja na celoj teritoriji Kazahstana, vanredno stanje je bilo uvedeno u područjima gde su buknuli protesti - ekonomskom centru zemlje Almatiju, provinciji Mangistau i glavnom gradu Nur Sultanu.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP