Nova kovanica od dva evra, na kojoj je ispisano "sloboda, jednakost, bratstvo", puštena je u opticaj povodom 20. godišnjice evra i početka francuskog predsedavanja Evropskoj uniji.

Novčić je ukrašen grančicama hrasta i masline koje oličavaju snagu, mudrost i prirodu, a uokvirene su šestouglom, francuskim nacionalnim simbolom.

Po obodu novčića raspoređeno je 12 zvezda zastave EU, objavljeno je na sajtu francuskog predsedavanja EU.

Oko 30 miliona novih kovanica od dva evra pušteno je u opticaj 1. januara, kada je Francuska preuzela šestomesečno predsedavanje EU.

Francuski državni sekretar za evropska pitanja Kleman Bon izjavio je u decembru, istučući evropsku prirodu nove kovanice, da se ove godine obeležava 20. godišnjica evra i da Francuzi i drugi evropski građani podjedanko cene evro više nego ikad.

"Evropljani podržavaju jedinstvenu valutu i njihova vera u evro znači stabilnost, zaštitu i ekonomsku privlačnost, i te snage su nam pomogle da prebrodimo krizu kovida-19", rekao je Bon.

Bon je istakao da novčić ima više od komemorativne svrhe, jer predstavlja "opipljiv simbol Evrope koji svako ima u svom džepu".

Izvor: French presidency of the Council of the European Union

Foto: presidence-francaise.consilium.europa.eu