Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli preminuo je u Italiji u 66. godini, saopštio je njegov portparol Roberto Kuiljo. Sasoli je preminuo 11. januara noću u 01.15 u onkološkom centru u Avijanu.

Sasoli je bio u bolnici od 26. decembra i sve njegove aktivnosti su bile otkazane. Hospitalizovan je zbog "teških komplikacija usled poremećaja u funkcionisanju imunosistema".

U septembru prošle godine je imao težak oblik upale pluća izazvan legionelom, kada je takođe bio hospitalizovan.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je putem Tvitera da oseća duboku tugu zbog smrti "velikog Evropljanina i Italijana", "strastvenog novinara", "izuzetnog predsednika Evropkog parlamenta" i "dragog prijatelja".

Socijaldemokrata Sasoli je na čelu EP bio od evropskih izbora 2019. Njegov mandat je, u skladu sa dogovorom šefova država i vlada EU, trebalo da istekne ovog meseca, na polovini petogodišnjeg mandata sadašnjeg saziva EP.

On je još ranije najavio da se neće kandidovati za novi mandat.

Evropski parlament bi, kako je objavljeno, na plenarnoj sednici 18. januara u Strazburu trebalo da izabere njegovu naslednicu ili naslednika.

Politička grupa socijalista i demokrata S&D u parlamentu odrekla se mogućnosti da postavi svog kandidata, što otvara put za izbor kandidatkinje konzervativne Evropske narodne partije (EPP) Maltežanke Roberte Mecole, koja je trenutno jedna od potpredsednica parlamenta.

Sasoli je rođen 30. maja 1956. u Firenci. Posle studija političkih nauka radio je kao novinar, prvo za štampane medije i novinske agencije, a kasnije za italijanski javni servis RAI, gde je na prvom programu vodio centralni večernji dnevnik i tako ubrzo postao lice poznato milionima Italijana.

U Evrpopski parlament je izabran 2009. godine kao član socijaldemokratske Demokratske partije (PD).  Od 2014. bio jedan od ukupno 14 potpredsednika parlamenta.

Uz poslanički angažman, Sasoli je nastavio i da piše knjige i autorske priloge za različite dnevne novine i časopise.

Sasolijev izbor za predsednika parlamenta, funkciju na kojoj je nasledio sunarodnika Antonija Tajanija, za mnoge je bio iznenađenje pošto je Italija u tom trenutku sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i šefom centralne banke Marijom Dragijem držala tri ključne funkcije.

Međutim, Sasoli je uvek naglašavao nezavisnost EP u pregovorima sa telima koja reprezentuju vlade članica, a za sebe je isticao da "nije čovek Saveta EU".

Sednice parlamenta vodio je čvrstom rukom, ali bez verbalnih ispada.

Njegov dvoipogodišnji mandat obeležila je pandemija korona virusa, pa je bio prinuđen i da funkcionisanje parlamenta u velikoj meri prilagodi radu na daljinu, a taj organizacioni talenat doneo mu je poštovanje poslanika.

U pandemiji se istakao i po tome što je neiskorišćene objekte i prostorije parlamenta u Strazburu i u Briselu stavio na raspolaganje, pa su kuhinje u zgradi u Strazburu korišćene za spremanje hrane za siromašnije građane, a u velikoj trpezariji je u maju 2020. napravljena laboratorija sa centrom za testiranje na korona virus.

Izvor: Beta, AFP, EURACTIV

Foto: Evropski parlament