Bugarska vlada usvojila je zakon o ukidanju takozvanih "zlatnih pasoša", programa koji omogućava davanje državljanstva u zamenu za velike investicije.

Zakon treba da usvoji parlament, gde je sličan predlog već podneo Pokret za prava i slobode (ALDE).

Ministarstvo pravde je saopštilo da "zlatni pasoši" nisu doveli do stvarnih investicija u Bugarskoj.

Građani zemalja izvan Evropske unije su dobijali stalnu boravišnu dozvolu u Bugarskoj (zlatna viza) ili "zlatni pasoš" zahvaljujući investicijama uglavnom u kupovinu državnih hartija od vrednosti ili bankarskih depozita u zemlji.

To, međutim, nisu stvarne investicije koje doprinose razvoju ekonomije i otvaranju radnih mesta.

Vrednost zlatne vize je investicija od 525.000 evra, a zlatnog pasoša 1,05 miliona evra.

Prema informacijama portala EURACTIV, bugarski zlatni pasoš ima 96 stranaca. Znatan deo njih su Rusi, a posle njih najbrojniji su građani bliskoistočnih zemalja.

Evropska komisija je u junu 2021. upozorila Bugarsku da okonča praksu davanja pasoša za investicije, jer time i druge članice Unije imaju obavezu da državljane trećih zemalja priznaju kao državljane EU.

Prema nezvaničnim informacijama, zlatni pasoši su jedan od razloga zašto Bugarska nije članica zone Šengena i zašto SAD neće da ukinu vize za Bugare.

Kipar je imao sličnu šemu davanja državljanstva za investicije, ali je prekinuo tu praksu u novembru 2020. posle izveštaja o korupciji u koju su bili umešani visoki zvaničnici.

Malta ostaje jedina zemlja EU koja ima zlatne pasoše, iako su istrage otkrile korupciju, nepoštovanje procedura i umešanost "novih" državljana u slučajeve prevara, pranja novca i pronevera.

Upkos apelima EU da prekine s tom praksom, Malta i dalje dodeljuje državljanstvo u zamenu za investicije, odbacujući navode o korupciji i rizicima koje zlatni pasoši nose sa sobom, kao što su pranje novca ili izbegavanje sankcija.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com