Skoro svaki drugi Evropljanin vidi klimatske promene kao glavni globalni izazov koji utiče na budućnost Evropske unije, a njenom glavnom prednošću vide demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, pokazuje novo istraživanje Evropske komisije Eurobarometar.

Devet od 10 mladih Evropljana starosti od 15 do 24 godine smatra da borba protiv klimatskih promena može doprineti njihovom zdravlju i dobrobiti, a to mišljenje deli 87% svih učesnika istraživanja.

Velika većina Evropljana podržava ciljeve zaštite životne sredine koje predviđa Evropski zeleni dogovor, pokazuju rezultati posebnog istraživanja Eurobarometra Budućnost Evrope koje su 25. januara objavili Evropski parlament i Evropska komisija.

Povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u evropskoj ekonomiji i veću energetsku efikasnost podržava 88% ispitanika, a 80% se slaže da je važno da Evropa postane prvi klimatsko neutralni kontinet do 2050. godine i da se promoviše rast tržišta vozila sa niskom ili nultom emisijom gasova.

Kao druge najveće globalne izazove koji utiču na budućnost EU učesnici istraživanja su istakli zdravlje (34%) i prisilne migracije i raseljavanje (30%).

Gotovo trećina ispitanika (31%) smatra da će budućnosti Evrope najviše doprineti uporedivi životni standardi, a 22% smatra da je to zajednička zdravstvena politika.

Veliku važnost pridaju i većoj solidarnosti među članicama (21%) i energetskoj nezavisnosti (20%).

Dve trećine ispitanika (68%) veruje da je EU mesto stabilnosti u problematičnom svetu, a 67% smatra da evropski projekat mladima nudi svetlu budućnost.

Na pitanje sa kojim izazovima se EU suočava, najčešći odgovori bili su socijalna nejednakost (36%), nezaposlenost (32%) i migracije (31%). Klimatske promene i zažtita životne sredine su, osim što su globalni izazovi, takođe izazovi za EU prema mišljenju 32% ispitanika.

Kao najveću prednost EU najviše ispitanika vidi poštovanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava (27%), a 25% glavnom prednošću Unije smatra njenu ekonomsku, industrijsku i trgovinsku moć.

Vrednosti koje EU najbolje oličava u poređenju s drugim zemljama su mir, prema mišljenju 49% ispitanika, sloboda mišljenja (47%), socijalna jednakost i solidarnost (45%) i tolerancija i otvorenost prema drugima (44%).

Životom u EU zadovoljno je 81% ispitanika, 89% je srećno što živi u svojoj zemlji, a 89% je zadovoljno svojim porodičnim životom.

Čak 90% Evropljana smatra da glas građana EU treba više uzimati u obzir prilikom odlučivanja u vezi sa budućnošću Evrope.

Malo više od polovine ispitanika (55%) smata da je glasnje na evropskim izborima jedan od najefikasnijih načina da se njihvo glas čuje kada se donose odluke na nivou EU.

Evropski građani su zainteresovani i da učestvuju u Konferenciji o budućnosti Evrope, a kao najprihvatljivije oblike angažovanja vide učestovanje u anketama, zatim prisustvovanje sastancima u njihovoj sredini, učešće na onlajn konsultacijama i kulturnim i sportskim događajima povezanim sa Konferencijom.

Istraživanje, koje su naručili Evropski parlament i Evropska komisija, sprovedeno je od 16. septembra do 17. oktobra 2021. u 27 država članica. Uživo je urađeno oko 26.530 intervjua, a istraživanje je dopunjeno i onlajn intervjuima zbog pandemije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Twitter/Adobe stock