Nemce najviše brine inflacija, a zatim ekonomske posledice pandemijske krize, pokazuju rezultati istraživanja. Kupovna moć, odnosno strah od njenog smanjenja zbog inflacije, takođe je jedna od tema koju Francuzi žele da vide među prioritetima predsedavanja EU.

Inflacija je u Nemačkoj u decembru bila 5,3%, najviša u poslednjih 30 godina.

Zbog rasta cena brine 70% Nemaca, navodi se u godišnjem izveštaju o bezbednosti koji je objavio Institut za istraživanje javnog mnjenja Alensbah.

"Mada je velika većina građana u dobroj finansijskoj situaciji, visoka stopa inflacije zabrinjava stanovnike i nesrazmerno pogađa socio-ekonomski slabije", izjavila je jedna od autorki izveštaja Renate Keher.

Dve trećine Nemaca je zabrinuto zbog ekonomskih posledica pandemije kovida-19.

Na trećem mestu je geopolitička situacija, pri čemu je 62% ispitanika reklo da se brine da "situacija u Evropi i svetu postaje sve nestabilnija".

Kao najveću pretnju svetskom miru u narednim godinama dve trećine ispitanka vidi Rusiju, koja je ove godine prestigla Kinu.

Godišnji izveštaj o bezbednosti analizira percepciju građana o bezbednosnim pretnjama, a ove godine istraživanje je sprovedeno od 6. do 20. januara.

Francuze brinu zdravlje i kupovna moć

Istovremeno, prema mišljenju Francuza, kupovna moć bi, pored zdravlja, trebalo da bude prioritet francuskog predsedavanja Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje koje je sprovela konsultantska agencija Haris interaktiv za Opservatoriju francuskog predsedavanja EU.

Zdravlje bi trebalo da bude najvažniji prioritet na evropskom nivou prema mišljenju 70% ispitanika, a skoro isto toliko je reklo da bi to trebalo da bude kupovna moć.

U odnosu na novembar prošle godine, broj onih koji misle da bi kupovna moć trebalo da bude na vrhu liste prioriteta predsedavanja skočio je za 8%, a onih kojima je zdravlje najveći prioritet za 3%.

Više od tri četvrtine ispitanika smatra da bi među prioritetima trebalo da bude sprečavanje sakupljanja ličnih podataka bez njihovog pristanka od strane države, borba protiv stranog mešanja tokom izbora i pojava velikih evropskih digitalnih kompanija.

Malo više od polovine (58%) ima pozitivnu sliku o EU, dok 41% nema takvo mišljenje. Veći evropskepticizam su pokazale pristalice Marin le Pen i Erika Zemura, među kojima 32%, odnosno 29% ima dobro mišljenje o EU.

Više od tri od četiri Francuza veruje da će predsedavanje EU biti dobro i za Francusku i za Uniju.

Gotovo trećina ispitanika misli da će predsedavanje Francuske promeniti stvari na bolje u Evropi, dok suprotno misli 12%.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com