Češki premijer Petr Fijala i poljski premijer Mateuš Moravjecki potpisali su 3. februara u Pragu sporazum o ekološki kontroverznom rudniku lignita Turov na granici sa Češkom i dogovorili se da Češka povuče tužbu iz Suda pravde Evropske unije, kako bi Poljska bila pošteđena kazne tog suda u visini od pola miliona evra dnevno.

Poljska vlada je odbila privremenu meru Suda pravde EU da obustavi rad rudnika dok se ne dogovori sa Češkom ili ne reši ekološke probleme koje rudnik prouzrokuje s druge strane granice a odbila je i da plaća kaznu.

"Poljska se obavezala da dogradi efikasni podzemni zid koji bi sprečio snižavanje podzemnih voda sa češke strane granice. Obavezala se i na izgradnju nadzemnog bedema koji će štiti stanovnike najbližih opština od buke, prašine i svetla", kazao je na konferenciji za novinare sa poljskim gostom češki premijer Fijala.

Kompromis je nađen i u visini odštete od 45 miliona evra za Češku i Liberecki region i za glavni problem koliko dugo će trajati nadzor da li Poljska efikasno rešava taj ekološki problem, pošto je u sporazumu dogovoreno da on traje pet godina, umesto samo dve kako je htela Poljska, ili deset godina koliko je zahtevala Češka.

Premijer Fijala istrajao je na zahtevu i prethodne vlade premijera Babiša da u slučaju arbitraže ili sudskih sporova nadležan ne bude poljski sud, već Sud pravde EU, pošto i prethodna češka i sadašnja vlada sumnjaju u nezavisnost i nepristrasnost poljskih sudova posle velike reforme pravosuđa u koju se od dolaska na vlast 2015. godine upustila vladajuća poljska stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog.

Poljska i Češka vode spor oko rudnika već šest godina tokom kojih su poljske vlasti jednostavno ignorisale sve pritužbe Češke, kao i činjenicu da su odobrile proširenje tog rudnika i povećanje eksploatacije bez potrebnih ekoloških procena.

Češka je na kraju tužila Poljsku Sudu EU koji je u maju izrekao privremenu meru da rudnik obustavi rad a kasnije kaznio Poljsku što to nije poštovala i sada Poljskoj obustavlja kazne iz evropskih fondova koje ta zemlja treba da dobije.

"Uklonili smo veliki balvan u češko-poljskim odnosima", kazao je premijer Fijala.

Poslednjih pola godina odnosi su bili gotovo zamrznuti a premijer Moravjecki je demonstrativno u jesen odbio da dođe na demografski samit u Budimpeštu jer bi tamo morao da se sretne sa tadašnjim češkim premijerom Andrejom Babišom.

"Potpisivanje ovog sporazuma okončaće eru zamrznutih i pokvarenih inače dobrih češko-poljskih odnosa. Za nas je važno da zbog energetske bezbednosti nismo mogli da dozvolimo da obustavimo eksploataciju u rudniku i rad elektrane Turov. To je nekoliko procenata našeg energetskog sistema, to je nekoliko hiljada radnih mesta", kazao je premijer Moravjecki.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock,com