Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg biće naredni guverner centralne banke Norveške, saopštili su zvaničnici 4. februara.

Stoltenbergov mandat na čelu NATO završava se krajem septembra ove godine, a vlada Norveške je saopštila da se nada da će novu dužnost moći da preuzme oko 1. decembra.

Aktuelni guverner, 70-godišnji Ejstejn Olsen će se ove godine penzionisati, pošto je bio guverner u dva mandata, od 2011. godine, prenosi AP.

Stoltenberg (62) je bio premijer Norveške od 2000. do 2001, a zatim od 2005. do 2013. Pre toga je bio ministar finansija od 1996. do 2000. godine.

Za generalnog sekretara NATO Stoltenberg je izabran 2014, a nakon prvog uspešnog madata ostao je na čelu vojnog saveza još četiri godine.

Ranije je izjavio da ako bi bio izabran za guvernera centralne banke ne bi mogao da preuzme funkciju pre kraja mandata u Severnoatlantskoj alijansi, 1. oktobra.

Stoltenberg će kao guverner preuzeti odgovornost za nadgledanje najvećeg svetskog državnog fonda - naftnog fonda vrednog 1,3 hiljada milijardi dolara, piše Fajnenšel tajms.

"Kombinacija njegovog ekonomskog obrazovanja, razumevanje društva i lidersko iskustvo koje nekolicina u Norveškoj imaju čine ga veoma podobnim da bude lider Norges banke, insistucije koja upravlja važnim drušvenim zadacima za sve nas", izjavio je ministar finansija.

Saopštenje o novoj poziciji Stoltenberga objavljeno je u trenutku zategnutih odnosa NATO i Rusije, koja je rasporedila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i u Belorusiji.

Njegovo imenovanje moglo bi da poljulja političku scenu u Norveškoj, gde su se partije koje čine parlamentarnu većinu protivile ideji da Stoltenberg bude guverner, tvrdeći da bi to moglo da oslabi nezavisnost centralne banke imajući u vidu Stoltenbergove bliske odnose sa premijerom Jonasom Garom Stereom.

Izvor: AP, FT

Foto: NATO