Autor dizajna motiva životinje kune za naličje hrvatske kovanice od jednog evra povukao je svoj predlog dizajna pošto se našao pod lupom javnosti zbog mogućeg plagijata. Dizajn budućih hrvatskih kovanica evra predstavljen je 4. februara, a planirani datum ulaska Hrvatske u evrozonu je 1. januar 2023.

Na budućim hrvatskim novčićima evra, koje je 4. februara predstavio premijer Andrej Plenković, su geografska karta Hrvatske, životinja kuna, pismo glagoljica i naučnik Nikola Tesla, a zajednička podloga je šahovnica.

Geografska karta Hrvatske motiv je na nacionalnoj strani kovanica od dva evra, kuna na kovanicama od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i deset centa, a glagoljica na pet, dva i jednom centu. Uz sve motive ispisana je i reč Hrvatska.

Kao najuspešniji dizajn za naličje kovanice od jednog evra predstavljen je dizajn magistra primenjene umetnosti Stjepana Pranjkovića. Na toj kovanici je motiv kune zlatice koja stoji na grani, a ispisana je i reč Hrvatska i 2023, kao godina uvođenja evra.

Pranjković je za svoj rad dobio 70.000 kuna (nešto manje od 10.000 evra). On je autor i dva drugoplasirana rada za druge kovanice za koje je dobio po 35.000 kuna.

Hrvatski mediji ubrzo su objavili da je dizajn kune na grani gotovo isti kao na fotografija škotskog fotografa Ijana H. Liča koja se može naći na internetu, i da je reč o mogućem kršenju intelektualnog vlasništva.

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je 7. februara dopis Pranjkovića, u kojem je naveo da je "podstaknut atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima je izložen" odlučio da povuče svoj predlog dizajna i da se odrekne svih prava po osnovi učešća na konkursu.

Izrazivši žaljenje zbog nastale situacije, on je dodao da nije imao nameru da "povredi ničije osećaje". "Zbog toga se svima izvinjavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti", piše u dopisu.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke odlučila je sredinom prošle godine o motivima za buduću hrvatsku kovanicu evra.

Komisija se rukovodila i ocenama motiva građana koji su učestvovali u izboru nacionalne stranice evrokovanica u veb anketi i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1.000 građana.

Motivi koje su građani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, ali su građani mogli da predlože i po jedan dodatni motiv koji bi, po njima, najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica.

Motiv Nikole Tesle došao je na listu na osnovu internet ankete i tako s liste pet predloženih izbacio motiv Dubrovnika.

Narodna banke Srbije kritikovala je tada Hrvatsku zbog izbora Nikole Tesle, navodeći je reč o "prisvajanju kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda".

Hrvatski zvaničnici su te navode odbacili, a potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostane demokratske srpske stranke, rekao je da podržava predlog, ocenivši da je Tesla simbol koji Srbe i Hrvate spaja sa svetom.

Izrada kovanica evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra.

Izvor: Beta

Foto: Hrvatska narodna banka