Evropska unija će u 2022. zabeležiti ekonomski rast od 4% a u 2023. od 2,8%, saopštila je 10. februara Evropska komisija.

EU je u 2021. imala ekonomski rast od 5,3%.

U Zimskim ekonomskim prognozama 2022 navodi se da je Unija kao celina dostigla nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP) od pre pandemije u trećem kvartalu 2021. i predviđa da će sve članice preći tu granicu do kraja 2022.

Najveći ekonomski rast u 2022, od 6%, zabeležiće Malta, a najmanji Belgija, od 2,7%.

Rast BDP od 5 i više procenata imaće Mađarska, Slovačka, Irska, Španija, Portugal i Poljska, navodi se u prognozama Evropske komisije.

Potpredsednik EK za ekonomiju Valdis Dombrovskis rekao je na predstavljajnju prognoza da je ekonomija EU sada vratila ono što je izgubila za vreme krize zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije i koordinisanoj podršci ekonomske politike.

Komisija navodi da je posle robusnog jačanja ekonomskih aktivnosti u EU koje je počelo u proleće 2021. i trajalo do rane jeseni, rast usporio u poslednjem kvartalu te godine.

Usporavanje je bilo intenzivnije nego što se očekivalo a pojačali su ga rast broja zaraženih korona virusom, skupi energenti i dalji prekidi u lancu isporuka, ocenili su analitičari.

Oni kažu i da je nova prognoza urađena pod pretpostavkom da će problemi u ekonomiji zbog tekućeg talasa infekcija korona virusom biti kratkotrajni.

Kako se prognozira, kontinuirano poboljšanje na tržištu rada, velika štednja domaćinstava, još uvek povoljni finansijski uslovi i puna primena mehanizma za oporavak i otpornost omogućiće produženu i robusnu fazu ekspanzije.

Kada je reč o inflaciji, nakon što je u zoni evra dostigla rekordnih 4,6% u poslednjem tromesečju 2021, u prvom kvartalu će dostići novi vrh od 4,8% i ostati iznad 3% do kraja godine.

Na nivou EU, inflacija će porasti sa 2,9% u 2021. na 3,9% u 2022. pre nego što se 2023. spusti na 1,9%.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Djentiloni rekao je da će pritisci na cene verovatno ostati jaki do leta, nakon čega će inflacija opasti. Ipak, upozorio je, neizvesnost i rizici su i dalje veliki.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EC - Audiovisual Service/Jennifer Jacquemart