Donji dom poljskog parlamenta, Sejm, usvojio je kontroverzni zakon o obrazovanju, za koji protivnici tvrde da će učvrstiti kontrolu vlade nad školstvom, politizovati obrazovanje i nastavni program oblikovati po željama vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS).

Sejm je zakon usvojio nakon što je prethodno odbacio veto gornjeg doma, Senata, koji je prethodno glasao protiv. U donem domu su 233 poslanika glasala za, a 220 je bilo protiv, uz dva uzdržana glasa. Da bi stupio na snagu, zakon treba da potpiše šef države.

Zakon proširuje ovlašćenja vladinih školskih direktora. Reč je o vladinim regionalnim supervizorima koji su zaduženi za nekoliko škola i koji učestvuju u izboru i u smenjivanju školskih uprava.

Ti supervizori moraće i da odobre svaki plan škole da pozove kao gosta neku javnu ličnost. Kritičari zakona smatraju da je malo verovatno da će državni činovnici dopustiti da se pred učenicima pojavi neko ko ne deli svetonazor vladajuće partije.

Zakonom se menjaju i pravila o aktivnostima nevladinih organizacija u školama. Na taj način vlada želi da spreči ono što opisuje kao demoralizaciju učenika od strane "levičarskih" i "neomarksističkih" aktivista.

Na osudu su naišli i novi spisak obavezne školske lektire i novi predmet "Znanje i sadašnje vreme", što prema oceni kritičara treba da promoviše svetonazor vladajućih konzervativaca.

Novi zakon prozvan je Leks Čarnek po nepopularnom ministru obrazovanja Pšimislavu Čarneku, koji je poznat po krajnje konzervativnim idejama i neprijateljskim izjavama o ženama i pripadnicima LGBT populacije, za koje je rekao da "nisu isti kao normalni ljudi".   

Nova pravila u školstvu su još od kako su objavljena kritikovale brojne NVO, poljski sindikat prosvetnih radnika ZNP i pojedine lokalne samouprave.

"Ovaj dan je pre svega sramotan za sve one poslanike vladajućeg bloka koji su i sami bili nastavno osoblje", izjavila je Agnješka Djemjanovič-Bak iz partije Levica posle sednice Sejma. Ona je "u ima Levice i ostalih stranaka opozicije, nastavnikaali i svih roditelja i dece" apelovala na predsednika Anžeja Dudu da iskoristi svoje pravo veta protiv novog zakona.

Šef prosvetnog sindikata ZNP Stanislav Bronjaz rekao je da sa zabrinutošću gledaju na dane koji dolaze u poljskim školama, pošto će novi zakon "stvarno postaviti naglavu obrazovni sistem".

Predsednik opozicione Narodne partije Vladislav Kosinjak-Kamiš izrazio je nadu da bi žena predsednika Dude, Agata Kornhauzer-Duda, mogla da ga nagovori da uloži veto, jer je pre nego što je postala prva dama radila kao nastavnica nemačkog, a pojedini poljski mediji su preneli da nije pristalica novog zakona.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay