Stalno fizičko prisustvo evropskih predstavnika na terenu u Ukrajini narednih dana i nedelja moglo bi da spreči eskalaciju, ocenio je litvanski ministar spoljnih poslova u pismu poslatom pre neformalnog sastanka lidera EU 17. februara.

"Sada je najvažnije da jasno pokažemo da smo uz Ukrajinu – moralno, politički i takođe bukvalno", napisao je šef litvanske diplomatije Gabrelius Landsbergis u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu, ministrima spoljnih poslova zemalja EU i NATO partnerima.

"Zato predlažem da svi ministri spoljnih poslova zemalja EU i NATO planiraju koordinisane posete Ukrajini u narednim danima i sedmicama", naveo je Landsbergis u pismu u koje je briselski portal Euraktiv imao uvid.

Lideri EU će 17. februara održati neformalni sastanak posvećen krizi u Ukrajini, pre početka samita EU-Afrička unija.

Evropski savet, navedeno je u saopštenju, ohrabruje diplomatske napore i ponavlja svoju punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ukrajinu je proteklih sedmica već posetilo nekoliko šefova diplomatija, kao i nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Trebalo bi da obezbedimo kontinuirani tok naših poseta na visokom nivou Kijevu ili na liniju razdvajanja na istoku Ukrajine, da bismo pokazali našu podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom", napisao je litvanski ministar.

Landsbergis je situaciju u Ukrajini uporedio sa dešavanjima u Gruziji u avgustu 2008, kada je Rusija tokom letnjih Olimpijskih igara u Pekingu pokrenula kopneni napad na južnu granicu te kavkaske zemlje.

U ratu, u kojem je Gruzija izgubila teritorije Južnu Osetiju i Abhaziju, poginulo je više od 700 ljudi, a raseljeno desetine hiljada Gruzina.

Primirje je potpisano uz posredovanje Nikole Sarkozija, tadašnjeg predsednika Francuske koja je tada bila predsedavajuća EU.

"Ovaj (diplomatski) pristup je primenjen u leto 2008. kada je prisustvo predsednika Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije u Tbilisiju pomoglo da se zaustavi ruska agresija na Gruziju", podsetio je Landsbergis.

Predložio je i da Borel i lideri Evropske komisije krenu na "hodočašće mira što je pre moguće", dodajući da je ohrabrio svoje kolege u EU i NATO da zamole svoje lidere da učine isto.

Pre poziva litvanskog ministra na koordinisan pristup šefova diplomatija članica EU, rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku predložio je da se u Kijevu organizuje sastanak ministara inostranih poslova EU, kao demonstracija solidarnosti Unije sa Ukrajinom.

Zvaničnici EU su rekli da se takva mogućnost razmatra, ali nikakva odluka do sada nije doneta.

Ministri spoljnih poslova EU bi o toj opciji mogli razgovarati na sastanku naredne sedmice u Briselu, izjavio je neimenovani zvaničnik Unije za Euraktiv.

Litvanski ministar je u pismu, pored diplomatske podrške, nagasio da je potrebno snabdeti Ukrajinu odbrambenim naoružanjem, da su neophodne brze, odlučne koordinisane transatlantske sankcije u slučaju agresivne akcije Rusije, kao i da se obezbedi veća finansijska pomoć Kijevu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP