U ranim jutarnjim satima 24. februara Rusija je počela napad na Ukrajinu. Napad je pokrenut nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio operaciju za odbranu separatista. Osude su stigle iz brojnih zemalja i organizacija a EU je pozvala Rusiju da se odmah povuče i najavila najoštrije sankcije.

Kako je javio CNN, eksplozije su se rano jutros čule u blizini više ukrajinskih gradova a ruske trupe prelaze u Ukrajinu preko beloruske granice.

Ruski mediji preneli su da je predsednik Vladimir Putin naredio oružanim snagama da izvedu "specijalnu operaciju u Donbasu" za odbranu naroda u Donjecku i Lugansku.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, na meti su ukrajinska vojna infrastruktura, protivvazdušna odbrana, vojni aerodromi i letelice, kao i vojska, a gađani su visoko preciznim oružjem.

Ukrajinske pogranične snage saopštile su da su ruske kopnene snage ušle na ukrajinsku teritoriju iz više pravaca.

"Ruska vojna vozila, uključujući oklopna vozila, prekršila su granicu u regionima Černigiv (sever, beloruska granica), Sumi (severoistok, ruska granica), Lugansk i Harkov (istok, ruska granica)" i preko tačke prelaza između poluostrva i kopnenog dela Ukrajine", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni rekao je da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio svojim trupama da nanesu maksimalne žrtve ruskim vojnicima koji su izvršili invaziju na njegovu zemlju.

On je dodao da se ukrajinska vojska "dostojanstveno suprotstavlja" neprijateljskim napadima.

Predsednik Ukrajine pozvao je stanovništvo da ne paniče pred pokrenutom ruskom ofanzivom i obećao pobedu.

"Ne paničite, spremni smo na sve, pobedićemo", rekao je Zelenski u video poruci na Fejsbuku i dodao da je Rusija izvršila napade na vojnu infrastrukturu i graničare.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da ruska operacija u Ukrajini ima za cilj da uništi državu i  silom zauzme njenu teritoriju i uspostavi okupaciju.

Rusija

Ruski predsednik najavio je vojnu operaciju u Ukrajini nakon što nedelje intenzivnih diplomatskih aktivnosti i uvođenje sankcija od strane Zapada nisu uspeli da ga odvrate od "invazije u punom obimu".

"Doneo sam odluku o vojnoj operaciji", rekao je noćas u vanrednom TV obraćanju Putin.

Za sada nije jasno šta znači to u punom obimu. "Naši planovi ne uključuju okupaciju ukrajinske teritorije. Nećemo ništa da namećemo silom", rekao je Putin, prenele su agencije.

Putin je pozvao ukrajinske vojnike da polože oružje i opravdao operaciju tvrdnjom da vlada nadgleda "genocid" na istoku zemlje. Takođe je rekao da je cilj ruske operacije demilitarizacija i "denacifikacija" Ukrajine, kao i privođenje pravdi "onih koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima", prenele su agencije.

Ruska vojska saopštila je da gađa vojna lokacije u Ukrajini "oružjem visoke preciznosti", nekoliko sati nakon što je Putin najavio vojnu ofanzivu za odbranu separatista na istoku zemlje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je pozivajući se na obaveštajne podatke da ukrajinske trupe u velikom broju napuštaju položaje i bacaju oružje.

"Prema obaveštajnim podacima, vojnici i pripadnici Oružanih snaga Ukrajine u velikom broju napuštaju svoje položaje, odbacujući oružje. Ne izvode se nikakvi udari na položaje jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje su položile oružje", navedeno je u saopštenju koje je preneo TAŠ.

Ministarstvo je ranije saopštilo da ruska vojska ne nanosi udare po ukrajinskim gradovima i da je civilno stanovništvo bezbedno.

Ruski predsednik najavio je specijalnu vojnu operaciju na osnovu zahteva šefova republika Donbasa.

U međuvremenu je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da vojska njegove zemlje, saveznice Moskve, ne učestvuje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi AFP.
"Naše trupe ne učestvuju u ovoj operaciji", rekao je Lukašenko na sastanku sa zvaničnicima beloruske vojske, javila je agencija Belta.

Osude

Lideri EU osudili su napad na Ukrajinu i Rusiji zapretili "najjačim i najoštrijim paketom sankcija".

"Najoštrije osuđujemo vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine bez presedana. Rusija ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost", naveli su u zajedničkom saopštenju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Oni su pozvali Rusiju da odmah prekine neprijateljstva, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Predsednik Evropskog saveta Mišel hitno je sazvao vanredni sastanak tog saveta.

Fon der Lajen je rekla da je "cilj stabilnost u Evropi i celom međunarodnom poretku i za to ćemo smatrati odgovornim predsednika (Vladimira) Putina".

"Predstavićemo evropskim liderima paket velikih i ciljanih sankcija na odobrenje", rekla je ona.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da će to biti "najjači i najoštriji paket" do sada.

Fon der Lajen je rekla da će sankcije "biti usmerene na strateške sektore ruske ekonomije blokiranjem pristupa tehnologijama i tržištima koja su ključna za Rusiju".

Ruski vojni napad na Ukrajinu osudio je i Savet Evrope čija je generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić  pozvala ruske vlasti da odmah i bezuslovno prekinu neprijateljstva i vrate se diplomatiji.

"Najoštrije osuđujem ruski vojni napad na Ukrajinu kojim se flagrantno krše Statut Saveta Evrope i Evropska konvencija o ljudskim pravima. Ovo je mračni čas za Evropu i sve za šta se ona zalaže", saopštila je Pejčinvić Burić.

NATO je pozvao Rusiju da odmah prekine vojnu akciju na Ukrajinu a generalni sekretar Jens Stoltenberg sazvao je jutros sastanak ambasadora NATO kako bi procenili invaziju na Ukrajinu koja se graniči sa nekoliko članica tog vojnog saveza.

Na sastanku će, kako je saopšteno, biti reči "o situaciji u Ukrajini i posledicama ničim izazvanog napada Rusije".

Stoltenberg je prethodno osudio invaziju Rusije na Ukrajinu i pozvao Moskvu da odmah prekine vojnu akciju.

On je takođe upozorio Moskvu da će Alijansa "učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani" članice NATO.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom osudio "neopravdani napad na Ukrajinu bez ikakvog povoda". On je obavestio Zelenskog o koracima koje SAD preduzimaju u međunarodnoj zajednici.

"Zelenski me je zamolio da pozovem svetske lidere da se jasno oglase protiv flagrantne agresije predsednika  Putina i stanu uz narod Ukrajine", naveo je Bajden i najavio za 24. februar sastanak sa liderima G7, prenosi VOA.

Kina je saopštila  da "pomno prati" situaciju u Ukrajini posle ruske vojne intervencije, ne upućujući osudu Moskve.

"Pozivamo sve strane da budu uzdržane kako bi sprečile da situacija izmakne kontroli", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin, preneo je AFP.

"Kina pomno prati najnovija dešavanja. I dalje se nadamo da zainteresovane strane neće zatvoriti vrata miru i da će se, umesto toga, uključiti u dijalog i konsultacije i sprečiti dalju eskalaciju situacije", rekla je Hua.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP