Šef policije Pšemisla, poljskog grada u koji izbeglice iz Ukrajine stižu vozom, rekao je za EURACTIV da na poljskim društvenim mrežama raste broj lažnih vesti u kojima se sugeriše da "migranti vrše zločine". On je nagovestio da Rusi pokušavaju da okrenu lokalno stnovništvo protiv ukrajinskih izbeglica, iako Poljaci zapravo pokazuju veliku solidarnost.

Novinari briselskog portala razgovarali su i sa ukrajinskim građanima koji su pobegli od rata u Poljsku i koji takođe kažu da Rusi nastoje da naprave paniku lažnim vestima, poput onih o bebama koje gladuju u skloništima.

Novinska agencija OKO izvestila je o napadu poljskih nacionalista na grupu izbeglica čija koža nije bela a koji su prešli granicu početkom nedelje.

Prema izveštaju, napadači obučeni u crno, verovatno pripadnici krajnje desničarske grupe Pšemisl zauvek poljski (Przemyśl Zawsze Polski), tražili su na železničkoj stanici izbeglice "koji nisu beli" i napali trojicu pre nego što je policija intervenisala.

Poljska policija je nakon incidenta objavila upozorenje da grupe povezane sa krajnjom desnicom već šire lažne vesti o navodnim krivičnim delima koja su počinile izbeglice iz Ukrajine.

Međutim, volonteri koji rade na prijemu izbeglica kažu da je to bio izolovan incident i da se i poljske vlasti i građani trude da pomognu.

Poljski policijski inspektor Mariuš Ćiarka rekao je da vlasti u regionu nisu zabeležile povećan broj nasilnih incidenata do sada.

"Na društvenim mrežama postoje lažne vesti da su se u Pšemislu i pograničnim okruzima dogodila teška krivična dela: pljačke, napadi i silovanja", potvrdio je Ćiarka dodajući da građani nisu poverovali u to.

"Mi - poljska policija, vlada i svi u Evropi, moramo da se borimo protiv dezinformacija i lažnih vesti koje su povezane sa izbeglicama", rekao Ćiraka.

On je istakao da bi pokušaji da se izazovu nacionalni i etnički nemiri u vreme rata "odmah iza istočne poljske granice" delovali u interesu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP