Rat u Ukrajini označava “promenu ere” za Evropu, koja sada mora da postane suverenija sila i da izgradi zajedničku odbranu, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

U obraćanju naciji 2. marta uveče, Makron je rekao da iako su on i njegovi zapadni partneri proteklih nedelja tražili alternative oružanom konfliktu, ruski predsednik Vladimir Putin je taj koji je “sam” izabrao rat.

“Deomkratija se dovodi u pitanje pred našim očima”, rekao je Makron, dodajući da rat mora biti prilika da Evropa, koja je pokazala “izuzetno jedinstvo”, postane “snaga mira”.

Makron je najavio da će okupiti lidere EU u Versaju 10. i 11. marta kako bi razgovarali o izgradnji stvarne “evropske odbrane”.

Na nacionalnom nivou, Makron je priznao da će kriza imati uticaja na kupovnu moć i francuske kompanije koje su poslovale sa Rusijom i najavio “plan ekonomske i socijalne otpornosti" kako bi se izborili sa tim teškoćama, posebno poskupljenjem.

Makron nije objavio svoju kandidaturu za predsedničke izbore, ali je obećao da će debata kandidata biti održana pre izbora u aprilu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP