Najveće političke grupe u EU složile su se da se založe za promenu izbornog zakona Unije koja bi omogućila panveropske poslanike Evropskog parlamenta što bi, ako uspe, moglo da unapredi evropsku integraciju.

Kompromis o ukupno 28 panevropskih evroposlanika postigle su političke grupe Evropska narodna partija (EPP), Socijalisti i demokrate (S&D), Obnovimo Evropu i Zeleni/EFA koji zajedno imaju "komfornu" većinu u Evropskom parlamentu.

Tzv. panevropsko glasanje verovatno je već na evropskim izborima 2024. Tada bi birači mogli da glasaju za nacionalnu partiju ali i da daju drugi glas za "evropske partije sa istim programom i kandidatima" širom EU.

To znači da bi se grupi od 705 evroposlanika izabranih na bazi veličine populacije članice EU pridružilo još 28 kolega koje bi izabrali evropski građani.

Tih 28 poslanika moglo bi da bude iz bilo koje "partije ili pokreta" pod uslovom da skupe potpise 0,01% birača u sedam članica EU ili ako uspeju da se udruže sa etabliranim partijama u sedam članica.

Pri tome će se voditi računa i o rodnoj jednakosti. Međutim, takav zahtev bi mogao da bude u suprotnosti sa principom izborne neutralnosti.

Takođe je kompromisom predviđeno da se glasa sa 16 godina ali je to, kako se pojašnjava, "pre simbolično jer se i dalje primenjuju nacionalne odredbe".

Mlađi glasači, smatra se, donose glasove partijama levice, pošto mnogi mladi glasaju za Zelene, socijaliste i liberale.

Sve stranke su složile da starosna dob za kandidovanje na izborima bude 18 godina, čime se umanjuje starosna dob u Italiji i još 12 članica.

"Najgori deo" kompromisa je izborni prag isključivo za Nemačku gde stranke koje postavljaju panevropske kandidate moraju da dobiju 3,5% glasova.

Pred kompromisom koji su postigli predstavnici četiri političke grupe u Parlamentu sada je dug put do izbornog zakona.

Kompromis najpre mora da prođe Odbor EP za ustavna pitanja (AFCO), zatim da dobije većinu na glasanju u plenumu u EP i potom da "preživi" Savet koji je u prošlosti radio sve što je mogao da zaustavi bilo kakve promene izbornog zakona EU.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EP