Savet EU usvojio je 15. marta četvrti paket ekonomskih i sankcija pojedincima zbog ruske vojne agresije na Ukrajinu koji sadrži i zabranu novih investicija u ruski energetski sektor i sveobuhvatno ograničenje izvoza opreme, tehnologije i usluga za energetsku industriju.

Predviđeno je i uvođenje daljih trgovinskih ograničenja na gvožđe i čelik, kao i luksuzne proizvode, saopštio je Savet EU.

Paket sankcija predviđa i zabranu svih transakcija sa određenim državnim preduzećima, zabranu pružanja usluga vezanih za kreditni rejting svim Rusima ili ruskim entitetima, kao i proširenje liste osoba pod sankcijama onima povezanim sa ruskom odbranom i industrijom

Savet je odlučio i da sankcioniše ključne oligarhe, lobiste i propagandiste koji "guraju" narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini, kao i ključne kompanije u sektorima avijacije, vojske i industrije dvostruke namene, brodogradnje i mašinogradnje.

Pored toga, Savet EU dao je Evropskoj komisji zeleno svetlo da se u ime EU priključi plurilateralnoj izjavi o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu uz podršku Belorusije, za koju se očekuje da bude objavljena na nivou Svetske trgovinske organizacije (STO).

"Kao i druge članice STO koje će biti kosponzori izjave, EU potvrđuje spremnost da preduzme sve radnje koje se smatraju neophodnim za zaštitu naših suštinskih bezbednosnih interesa", naveo je Savet.

Kako se dodaje, to može da uključi akcije podrške Ukrajini ili akcije suspenzije povlastica Rusiji, poput ukidanja tretmana najpovlašćenije nacije.

Pored toga, u svetlu podrške Belorusije akcijama Rusije, EU smatra da će njen proces pristupanja STO biti suspendovan.

EU traži od Rusije da odmah i bezuslovno zaustavi vojna dejstva i povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i da u punoj meri poštuje ukrajinski teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da je cilj sankcija da predsednik (Rusije, Vladimir) Putin zaustavi "ovaj nehumani i besmisleni rat".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP