Premijeri Poljske, Češke i Slovenije, Mateuš Moravjecki, Petr Fijala i Janez Janša, koji su vozom otputovali u ratom pogođeni Kijev, bili su prvi strani lideri koji su posetili glavni grad Ukrajine od početka ruske invazije u februaru.

Kako je saznao EURACTIV.cz, trojica lidera EU žele da diskretno prenesu detalje posete partnerima na samitu u Briselu sledeće nedelje. Ali, poseta je takođe otvorila pitanje posvećenosti Evrope i nekih konkretnih lidera.

Put u Kijev organizovan je u koordinaciji sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta, Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom, ali je jedan zvaničnik EU rekao da trojica lidera nisu imala zvaničan mandat EU.

O putovanju je postignut dogovor na samitu lidera EU u Versaju prošle nedelje, prema rečima pomoćnika poljskog premijera Mihala Dvorčika.

Na pitanje novinara zašto se ni Mišel ni Fon der Lajen nisu priključili delegaciji, nije bilo odgovora.

Neke EU diplomate istakle su međutim "da se to nije moglo očekivati" pošto se čini da se "nivo posvećenosti" širom bloka "bolno razlikuje".

Ipak, ukrajinska strana posetu smatra "evropskom misijom".

"Poseta trojice premijera u ime EU Saveta biće upisana u udžbenike istorije", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal.

"Imamo potpuno poverenje u te lidere i zato smo razgovarali o bezbednosnim garancijama i našoj budućnosti u EU", rekao je posle sastanka predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Apsolutno verujemo tim zemljama i njihovim liderima... i 100% smo sigurni da će sve o čemu smo razgovarali ostvariti svoje ciljeve za našu zemlju, bezbednost i budućnost", dodao je.

"Prave" evropske vrednosti

"Evropa mora da shvati da ako izgubi Ukrajinu više nikada neće biti ista - to više neće biti Evropa", rekao je Moravjecki u večernjim satima 15. marta u Kijevu.

Prema slovenačkom premijeru, Ukrajina je zemlja koja trenutno najviše brani "prave" evropske vrednosti.

"U poslednje dve godine diskutovali smo o evropskim vrednostmai, uglavnom u teoriji. Sada smo iznenada shvatili da te fundamentalne evropske vrednosti stvarno postoje. I da im se preti. I da ih Evropljani brane. Svojim životima. U Ukrajini", rekao je Janša.

Zato bi EU trebalo što pre da odobri status kandiadata za EU Ukrajini, što je pitanje o kome se lideri Unije nisu složili u Versaju.

"Glavna poruka posete je da niste sami", istakao je češki premijer.

EURACTIV prenosi i da je sa opozicijom povezani bivši poljski predsednik Bronjislav Komorovski istakao činjenicu da su, iako je poljska vlada u lošim odnosima sa Briselom, Moravjecki i lider vladajuće partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski putovali u Kijev kao predstavnici EU.

"Nadam se da je to konačna promena stava premijera i vlade Prava i pravde prema Evropi", rekao je Komorovski, prenela je Interia.

Primetno odsustvo

Na put je pozvan i slovački premijer Eduard Heger, prema dnevnom listu Denik N. Međutim, on je to odbio jer mu je tako preporučeno zbog "bezbednosnih razloga".

Kada je reč o mađarskom premijeru, Telex, medijski partnera portala EURACTIV, kontaktirao je premijerovu kancelariju i pitao zašto Viktor Orban nije otputovao sa premijerima Slovenije, Češke i Poljske i da li je bio pozvan.

"Premijer je svestan posete ali trenutno ne ide u Kijev", rekao je šef pres službe premijera Bertalan Havasi.

Mirovna misija?

Kačinjski, koji se na putu pridružio trojici premijera, rekao je posle sastanka sa Zelenskim da u Ukrajinu treba da bude poslata međunarodna mirovna misija.

"Mislim da je neophodno imati mirovnu misiju - NATO, eventualno neku širu međunarodnu strukturu, ali misiju koja će moći da se brani i koja će delovati na ukrajinskoj teritoriji", rekao je Kačinjski novinarima.

"To će biti misija koja teži miru, pružanju humanitarne pomoći, ali će je istovremeno štititi odgovarajuće snage, oružane snage", dodao je Kačinjski.

Međutim, takva misija verovatno bi zahtevala zatvoreno nebo, što zapadni partneri stalno odbacuju zbog straha od širenja sukoba.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP