Bugarska policija je uhapsila lidera stranke GERB i bivšeg premijera Bojka Borisova i nekoliko njegovih bivših saradnika u okviru sveobuhvatne istrage Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) u vezi sa čak 120 predmeta. GERB je za 18. mart najavio protest protiv, kako smatra, zloupotrebe moći.

Hapšenja su posledica istraga o optužbama za zloupotrebu novca EU u Bugarskoj u sektorima poljoprivrede, građevinarstva i javnih nabavki.

Policija je pretresla više lokacija kako bi prikupila dokaze, navdi se u saopštenju bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova koje je 17. marta prenela bugarska agencija BTA.

Pored Borisova, uhapšen je bivši ministar finansija Vladislav Goranov, bivša predsednica Odbora za budžet i finansije Narodne skupštine Menda Stojanova i sadašnja savetnica za medije GERB Sevdalina Arnaudova.

Četvoro političara biće u pritvoru 24 časa.

"Niko nije iznad zakona", napisao je premijer Kiril Petkov na Fejsbuku, ne navodeći detalje.

Nacionalni koordinator GERB Nikola Nikolov rekao je u večernjim satima 17. marta za BTA da nije tačna informacija ministarstva da su Borisov i pripadnici GERB uhapšeni. I poslanica GERB Desislava Atanasova rekla je za BTV da Borisov nije uhapšen i da se nalazi u svojoj kući, te je tražila ostavku ministra unutrašnjih poslova Bojka Raškova.

Bugarska državna televizija je objavila da je policija privela Borisova u zgradu Uprave nacionalne policije Generalnog direktorata u Sofiji, dok je Menda Stojanova za BTA rekla da je sve u redu i da on kod kuće gleda televiziju.

EURACTIV.bg piše da se specijalna policijska operacija odvijala pod nadležnošću nacionalne policije i EPPO, koji ima devet tužilaca u Bugarskoj.

Kako dodaje portal, šefica EPPO Laura Kovesi trenutno je u Bugarskoj a do hapšenja je došlo drugog dana njene posete Sofiji. Prvog dana posete ona se srela sa premijerom.

Navodi se i da je to najveće operacija Evropskog tužilaštva do sada, kao i da je Borisov najviše rangirani bugarski političar koji je uhapšen u novijoj bugarskoj istoriji.

Inače, napori premijera Petkova da uđe u koštac sa korupcijom na visokom nivou do sada su bili bez mnogo uspeha jer je na čelu tužilaštva Ivan Gešev koga je postavio Borisov.

Tokom 2020. u Bugarskoj se mesecima protestovalo i tražene su ostavke Borisova i Geševa koji su smatrani "personifikacijom mafije" u zemlji. Borisov je 2021. izgubio vlast ali sedmogodišnji mandat Geševa traje do 2026.

Kancelarija Geševa saopštila je 18. marta da im nije poznata operacija koja je dovela do hapšenja.

Zamenik šefa GERB Daniel Mitov istakao je da je hapšenje pi-ar potez koji ima za cilj da skrene pažnju javnosti sa teške ekonomske situacije i, kako je rekao, neupseha sadašnje vlade u svim oblastima.

Mitov je rekao i da je vlada Kirila Petkova zloupotrebila posetu Laure Kovesi da legitimiše "svoju" represiju.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP