Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je 18. marta da će na vanrednom samitu NATO Poljska i formalno predložiti da zapadni saveznici pošalju mirovnu misiju NATO u Ukrajinu. Moravjecki je takođe predstavio paket mera koji je nazvan "Antiputinovski štit" i najavio "derusifikaciju" poljske privrede.

To su ranije odbili i NATO i SAD, jer se mirovne misije, da ne bi bile povod za eskalaciju rata, šalju sa mandatom OUN i kada je postignut dogovor zaraćenih strana, ili bar primirje.

"O tom predlogu razgovaramo svuda gde treba. Na prvom sledećem samitu NATO formalno ćemo podneti predlog, ali već ranije je ministar odbrane Marijuš Blaščak izneo taj predlog na susretu sa ministrima odbrane NATO", kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi Moravjecki.

Predlog da NATO, ili možda šira međunarodna koalicija, uputi mirovnu misiju, ali naoružanu, izneo je tokom posete trojice premijera, Slovenije, Poljske i Češke Kijevu 15. marta šef poljske vladajuće stranke Pravo i pravda, vicepremijer za bezbednost Jaroslav Kačinjski.

Predlog Kačinjskog nakon razgovora trojice premijera sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim poljska vlada predstavila je prvo pre kao apel Kačinjskog da Zapad učini nešto konkretnije za odbranu Ukrajine, ali u SAD i NATO odbijen je odmah kao suviše kontroverzna inicijativa koja bi mogla da uvuče NATO i svet u Treći svetski rat sa Rusijom.

"Ukrajina je suverena zemlja i njen pristanak na mirovnu misiju biće sasvim dovoljan da se započne. S gledišta međunarodnog prava, to ni u kom slučaju neće biti povod za rat za Rusiju", kazao je Kačinjski 18. marta u intervjuu za provladin poljski tabloid Super ekspres.

Američki Stejt department upozorio je povodom predloga Kačinjskog da SAD nastoje da izbegnu sve korake koji bi produžili ili proširili rat u Ukrajini, a to bi svakako bilo prisustvo američkih vojnika u misiji u toj zemlji.

"Podržavamo svaki mirovni proces, pozivamo Putina da povuče rusku vojsku iz Ukrajine, ali ne planiramo da šaljemo vojnike NATO u Ukrajinu", kazao je u sredu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Moravjecki najavljuje derusifikaciju poljske i evropske privrede

Istovremeno je poljski premijer predstavio novi paket mera borbe protiv inflacije, poskupljenja namirnica i energenata, kao i posledica sankcija Rusiji na poljska preduzeća, koji je nazvan "Antiputinovski štit", a najavio je i "derusifikaciju" poljske privrede.

"Taj rat izaziva ogromne privredne potrese, ogromne probleme. Vlada je odlučila da stvori antiputinovski štit. Zovemo ga tako jer se u tom ratu koji je izazvao Putin kumulira kao u sočivu mnogo problema", kazao je poljski premijer na konferenciji za novinare.

Prve mere iz tog paketa usmerene su na suzbijanje inflacije i zaustavljanja rasta cena namirnica pošto je, kako je kazao premijer, već sada jasno da će rast cena biti dinamičan i veliki.

"Bavićemo se derusifikacijom poljske i evropske privrede jer Poljska je danas na čelu onih zemalja koje nastoje da inspirišu druge da se oslobodimo zavisnosti od ruskog gasa, nafte, uglja. Vladimir Putin je potpuno odustao od normalnih pravila privrednih odnosa. Ucenjivanje gasom, korišćenje sirovina kao elementa rata, više ne psihološkog rata, jednostavno rata. Rata cenama i rata u Ukrajini, to su stvari kojima moramo da se suprotstavimo", kazao je poljski premijer.

Moravjecki je najavio da od naredne godine Poljska više neće zavisiti od ruskog gasa, zahvaljujući gasovodu Baltik pajp iz Norveške i povećanju kapaciteta terminala za tečni gas u Švinoujšću na zapadu Poljske, kao i izgradnji još jednog, plovećeg, terminala u Gdanjsku na Baltiku.

"To sve treba da pomogne derusifikaciju poljske i evropske privrede. Koštaće, ali to je cena za biti ili ne biti u Evropi. Čekaju nas privredne turbulencije, ali želimo da izađemo iz njih jači, otporniji na ucenjivanje cenama. Radimo sve da zaustavimo Putina. Izbor je jasan - ili stajemo na stranu slobode, suvereniteta, prava država na odbranu ili neko staje na stranu Putina", rekao je Moravjecki.

Uz nastavak izgradnje i proširenja gasne infrastrukture jedna od prvih mera u antiputinovskom štitu su subvencije i kompenzacija poljskim poljoprivrednicima za previsoke cene đubriva.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP