Najavljeni dramatični zaokret u politici Španije prema njenoj bivšoj koloniji Zapadnoj Sahari izazvao je podele u španskoj vladi.

Španija je najavila da će pristati na plan Maroka da Zapadnoj Sahari, čije je delove okupirao pre 47 godina dodeli izvesnu autonomiju pod marokanskim suverenitetom, piše španska agencija EFE, medijski partner portala EURACTIV.  

Vlada u Madridu saopštila ja da će otvoriti "novu etapu" u odnosima sa Marokom, koji će počivati na "uzajamnom poštovanju, ispunjavanju ugovora, uzdržavanju od jednostranih poteza i stalnoj komunikaciji i transparentnosti".

Na konferenciji za novinare posle objavljivanja saopštena, šef španske diplomatije Hose Manuel Albares izjavio je da Madrid predlog marokanskih vlasti smatra do sada "najozbiljnijim, najrealinjim i najkredibilnijim temeljima" za rešavanje konflikta.

Albares je najavio da će 2. aprila otputovati u marokansku prestonicu Rabat, pre zvanične posete premijera Padra Sančesa Maroku.

Manji koalicioni partner u španskoj vladi, levičarska partija Podemos kritikovala je najavu promene politike kao "okretanje od sadšnje politike neutralnosti i od konsenzusa koji postoji u svim rezolucijama UN". UN smatraju da stanovnici Zapadne Sahare imaju pravo na samoopredeljenje.

Marokanska vojska je 1976. godine, posle povlačenja Španaca iz Zapadne Sahare, zauzela tu teritoriju.

Narodni front za oslobođenje Sagija el Amre i Rio de Oroa, poznat kao Polisario, koji se borio za nezavisnost Zapadne Sahare i uživao podršku Alžira, nastavio je sa oružanom borbom i protiv snaga Maroka i Maritanije, koje su podelile Zapadnu Saharu.

Mauritanija se 1979. odrekla svih teritorijalnih pretenzija i povukla iz Zapadne Sahare.

Pregovorima o primirju vođenim 1991. godine, u kojima je posredovao Alžir, dogovoreno je da se u Zapadnoj Sahari održi referendum o nezavisnosti i u tom cilju je forrmirana i vojno-civilna misija UN Minurso,  ali on do danas nije održan.

Predstavnik fronta Polisario pri EU rekao je da je Španija popustila pod pritiskom Maroka, i da je promena politike postavljena kao uslov za uspostavljanje punih odnosa između Španije i Maroka.

Odnosi Španije i Maroka posebno su postali zategnuti od maja 2021. godine kada je Madrid dozvolio jednom od lidera Polisarija da se u Španiji leči od kovida-19. Posle međusobnih optužbi dve zemlje, Maroko je povukao i svog ambasadora iz Madrida.

Prošle godine odnose sa susednim Marokom prekinuo je Alžir, koji je važan snabdevač Španije gasom, zbog čega mnogi upozoravaju da je najavljena promena politika Madrida riskantna.

Zapadna Sahara je 266.000 kvadratnih kilometara velika pustinjska teritorija sa oko 560.000 stanovnika, koja jednim delom izlazi na Atlantski okean. Oko 80% teritorije Zapadne Sahare, uključujući i ogroman deo 1.100 kilometara duge atlantske obale, kontroliše Maroko.

Izvor: EuroEFE. EURACTIV.es

Foto: Shutterstock/Henryk Sadura