Evropska komisija predložila je 23. marta paket vredan 500 miliona evra kao pomoć evropskim proizvođačima hrane koji trpe ekonomske posledice rata  u Ukrajini.

Rat u Ukrajini već je izazvao globalno poskupljenje hrane, ali i troškova njene proizvodnje, delom i zato što oko 30% svetskog brašna dolazi i Rusije i Ukrajine.

Još i pre nego što je krajem februara izbio rat u Ukrajini, znatno je porasla cena veštačkih đubriva, a u EU se strahuje da bi zbog globalnog poskupljenja energenata ta cena mogla dodatno da poraste i još više optereti poljoprivrednike.  

Evropska komisija je saopštila da će novac iz paketa pomoći biti dodeljivan na nacionalnom nivou. Plan je i da zemlje članice EU paket pomoći finansijski dopune za još 200% svojim novcem, što znači sa dodatnih milijardu evra.

Da bi pojačala kapacitet poljoprivredne proizvodnje u EU, Komisija je predložila i da se privremeno dozvoli gajenje svih kultura koje služe kao ljudska ili životinjska hrana i na ugaru, a da istovremeno ekološke subvencije farmerima budu isplaćivane u punom obimu.  

"EU je poljoprivredna supsersila i mi ćemo osigurati da naši farmeri imaju punu podršku Komisije kako bi odgovorili na globalne potrebe za hranom", izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski. On je dodao da će komisija istovremeno raditi na tome da lanci snabdevanja hranom postanu otporniji na buduće krize i održivi.

I dok se EU trenutno ne suočava sa nestašicama hrane, ona je veliki uvoznih određenih prehrambenih proizvoda, među kojima su i žitarice iz Ukrajine. A evropski farmeri su vrlo zavisni od veštačkih đubriva iz Rusije.

"Ta ranjivost, zajedno sa visokim troškovima, koji uključuju i đubriva i fosilna goriva, predstavljaju za farmere izazov u proizvodnji i prete da podignu cenu hrane", navela je komisija u svom predlogu.

Predloženih 500 miliona evra finansiraće se iz budžetske rezerve za 2022. koja je stvorena upravo za slučaj veće krize u poljoprivredi. Da bi novac bio izdvojen, potrebno je zeleno svetlo Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.  

Među drugim merama pomoći farmerima, Komisija je predložila i program pomoći svinjogojstvu i da države članice privremeno sa do 35.000 evra pomognu preduzećima u oblasti poljoprivrede i ribarstva.

Istovremeno, Evropska komisija je izrazila duboku zabrinutost zbog teške situacije sa hranom u opkoljnim gradovima u Ukrajini. EU je definisala 330 miliona evra vredan plan podrške Ukrajini, u kojoj je zbog rata dovedena u pitanje žetva, a postojeće rezerve ugrožene zbog ruske invazije.   

Izvor: AP

Foto: Pixabay