Litvanski poslanici predložili su da se Georgijevska lenta i znak Z kojim se obeležavaju vozila ruske vojske u Ukrajini, izjednače sa nacističkim i komunističkim simbolima.

Deljenje ili isticanje crno-narandžaste Georgijevske lente ili simbola Z na skupovima ili drugim masovnim događajima bi, prema predlogu, bilo kažnjavano sa do 500 evra.

Ta dva simbola proruski aktivisti koriste kao propagandu i za zastrašivanje, smatraju poslanici Monika Ošmianskiene i Linas Jonauskas koji su podneli predloge amandmana na Zakonik o administrativnim prekršajima i Zakon o okupljanjima, prenela je litvanska novinska agencija ELTA.

"Godinama se govori o zabrani Georgijevske lente. To je postalo sredstvo propagande i sredstvo za provociranje i izazivanje podela i neprijateljstva među ljudima, simbol agresije i nasilja, što nema nikakve veze sa odavanjem počasti onima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu", izjavio je Jonauskas iz Socijaldemokratske partije.

Georgijevska lenta je bila deo mnogih visokih vojnih odlikovanja koje je dodeljivala Ruska Imperija, Sovjetski Savez i današnja Ruska Federacija. Postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola Dana pobede u Drugom svetskom ratu, a u savremenoj Rusiji je postala patriotski simbol kojim se javno iskazuje podrška ruskoj vladi.

Poslednjih godina, međutim, u nekim postsovjetskim republikama, kao što su Ukrajina, Gruzija i baltičke zemlje, povezuje se sa rusofilijom i ruskim nacionalizmom i iredentizmom. Lenta je takođe korišćena za isticanje podrške prethodnom ruskom upadu u Ukrajinu 2014. godine.

"Slovo Z, koje je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu, već se koristi za zastrašivanje i maltretiranje", kazao je Jonauskas.

U Litvaniji je zakonom zabranjeno deljenje i isticanje zastava i grbova nacističke Nemačke, ŠSR-a i Litvanske Sovjetske Socijalističke Republike, kao i simbola nacističkih i komunističkih organizacija, uključujući svastiku, simbol SS, sovjetski srp i čekić i petokraku.

Izvor: EURACTIV.com, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP