Više od polovine Francuza veruje u najmanje jednu teoriju o ratu u Ukrajini koju plasira režim ruskog predsednika Vladimira Putina, pokazuje nedavno istraživanje.

"Francuzi su "daleko od toga da su otporni na Putinov narativ o uzroku rata u Ukrajini", navodi se u istraživanju koje je 28. marta objavio Francuski institut za javno mnjenje.

Učesnici ankete su iskazivali mišljenje o nekim stavovima ruskog režima o ratu i polovina njih je verovala u bar jedan od njih.

Kada su u pitanju oni koji su glasali za radikalnu levicu ili desničarske partije, taj udeo se povećava na gotovo dve trećine ispitanika.

Tako na primer 66% pristalica levičarske partije Nepokorena Francuska Žan-Lika Melanšona veruje u najmanje jednu teoriju o uzroku rata koju plasira Kremlj. Među pristalicama partije ultradesničara Erika Zemura 73% veruje u neku ruski teoriju.

Prema istraživanju, 30% Francuza veruje da su "SAD i zemlje EU ohrabrile Ukrajinu da traži članstvo u NATO kako bi imala koristi od njihove zaštite od Rusije", dok 10% ispitanika smatra da "Ukrajinom vlada hunta u koju su se infiltrirali neonacistički pokreti".

Više ispitanika je reklo da se informiše preko društvenih medija nego preko tradicionalnih medija kao što su velike televizije.

Ruskom narativu o ratu veruje 72% onih koji informacije dobijaju na društvenim mrežama i 59% onih koji veruju televiziji.

Takođe, mnogi antivakseri su rekli da veruju u opravdanje rata koje iznosi Kremlj, sa 71% njih koji se stavljaju na stranu Putinove retorike.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP