Tehnologiju švedskih industrijskih kompanija koristi 12 ruskih državnih proizvođača nuklearnog oružja, pokazala je istraga švedskog lista Ekspresen (Expressen).

Oprema kompanija među kojima su Sandvik, SKF ili Atlas kopko (Copco) prodata je i isporučena organizacijama u programu nuklearnog oružja zemlje, pokazala su dokumenta.

U nekim slučajevima Rusija je nabavila tehnologiju preko ruskih filijala kompanija a u drugim slučajevima preko ruskih distributera.

Posle ruske aneksije Krima 2014. i sankcija koje je uvela EU, Švedska je zabranila prodaju proizvoda za vojnu upotrebu Rusiji.

Međutim, nakon jedne interne istrage, Atlas kopko je potvrdio da je kompanija pronašla više od 50 poslovnih aranžmana u kojima je kršila sopstvena pravila, piše Ekspresen.

Ruskim nuklearnim proizvođačima posebno je privlačna tehnologija obrade metala i poslovi uključuju opremu za precizno sečenje, strugove, glodalice i bušilice. Na listi za "šoping" ruskih proizvođača su i švedski proizvodi poput kompresorske opreme.

"Veoma ozbiljno ovo shvatamo i to što je naša ruska kompanija prekršila naše interne propise", navela je u odgovoru za švedski list direktorka Atlasa za komunikacije Sara Heg Liljedal.

Rusija je od početka invazije na Ukrajinu u februaru više puta nagovestila da ima kapacitet da koristi nuklearno oružje i da je njen nuklearni arsenal u stanju pripravnosti.

Međutim, portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je 29. marta da Rusija ne razmatra upotrebu nuklearnog oružja u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini i ponovio svoj stav da bi to oružje bilo upotrebljeno samo u slučaju "pretnje egzistenciji".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP