Bivši uticajni češki evroposlanik smatra da na narednim izborima za Evropski parlament treba testirari transnacionalne izborne liste jer je sadašnji izborni model "hibrid", ali i upozorava na opasnost od osnaživanja populista.

Evropski parlament trenutno razmatra kako da unapredi model za buduće izbore a prvi sledeći će biti 2024.

Rešenje možda leži u tzv. transnacionalnim izbornim listama odnosno zajedničkim panevropskim kandidatima za sve države članice EU.

"Sadašnji model izbora za EP je, možemo reći, hibrid jer se nadnacionalno telo bira na osnovu nacionalnih kandidata a ne panevropskih. To je anomalija koja zahteva rešenje", rekao je u intervjuu za EURACTIV.cz Pavel Svoboda, bivši poslanik EPP i predsedavajući JURI. On je i stručnjak za EU pravo.

Svoboda ukazuje na potencijalne nedostatke tog pristupa. Prema njegovim rečima, ako bi se izbori zasnivali samo na nadnacionalnim listama, velike članice bi mogle da imaju koristi jer su njihovi predstavnici često lideri evropskih političkih partija.

Populisti bi takođe mogli da imaju koristi jer bi sa agresivnim medijskim nastupima mogli da eksploatišu novi sistem u većoj meri nego što to omogućava njihova realna snaga, upozorio je bivši evroposlanik.

Među ostalim problemima su i prevelike izborne jedinice ili finansiranje kampanje. "Kandidatima iz malih, siromašnih zemalja uvek će biti teže da finansiraju kampanju širom Evrope", rekao je Svoboda.

Stručnjaci smatraju da treba testirati model o kome se najviše govori - kombinaciju nacionalnih i transnacionalnih lista, iako i on ima nedostataka. Kako se navodi, političari sa transanacionalnih lista mogli bi da osećaju da imaju jači mandat od onih izabranih na nacionalnom nivou.

Među ostalim temama, kada je reč o refomi, jeste pravo na zakonodavnu inicijativu za Evropski parlament.

Prema češkom ekspertu, članice EU mogu da budu relativno ravnodušne prema tome ko predlaže evropske zakone. Da je u pitanju EP, kao i Evropska komisija, i Češka bi imala koristi.

Kako on to vidi, Češka nema jaku poziciju među birokratama Evropske komisije, tako da je prilično teško progurati "češki pogled" na početku zakonodavnog procesa. U Parlamentu bi to možda bilo lakše, smatra Svoboda.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Shutterstock,com