Nemačka vlada je prenela upravljačka prava nad preduzećem Gasprom Germanija, nemačkom filijalom ruskog državnog  koncerna Gasprom, na jednu saveznu agenciju, kako bi sprečila likvidaciju preduzeća i sačuvala domaće tržište gasa.

Zbog ekonomskog rata Rusije i Zapada, Gasprom je svoju nemačku podružnicu u kratkom vremenu preneo na nekoliko različitih preduzeća, a zatim je 1. aprila najavljena i hitna dobrovoljna likvidacija Gasprom Germanije.

Na tu najavu, nemačke vlasti su, u strahu za sudbinu postojećih ugovora o dugoročnoj isporuci ruskog gasa, odgovorile potezom bez presedana i predale Gasprom Germaniju na upravljanje saveznoj agenciji za mrežne sisteme.

"Određivanje upravitelja služi očuvanju javne bezbednosti i reda i očuvanju snabdevanja. Korak je bio krajnje neophodan", rekao je ministar privrede Robert Habek.  

Potez nemačke vlade usledio je nakon što su nadležna ministarstva tokom vikenda pokušavala da pohvataju sled događaja, pošto je registrovano da je Gasprom Germanija u kratkom vremenu promenila nekoliko vlasnika.

Ta filijala je bila u potpunom vlasništvu ruskog Gasprom eksporta, a onda je 25. marta njene deonice preuzela kompanija Gasprom eksport biznis servisis (GEBS). Nemačke su vlasti saopštile da je nejasno ko stoji iza te kompanije.

Potom je od GEBS 0,1% deonica Gasprom Germanije preuzela fiktivna of šor kompanija Palmari, čije vlasnike i menadžere nemačke vlasti takođe nisu uspele da identifikuju. Gasprom je posle toga saopštio da više nije vlasnik Gasprom Germanije.     

Berlin je 1. aprila saznao da je Gasprom Germaniji naloženo da hitno proglasi dobrovoljnu likvidaciju.

Da su menadžeri Gasprom Germanije sproveli postupak dobrovoljne likvdacije, bila bi dovedena u pitanje sudbina postojećeg dugoročnog ugovora o isporuci gasa koji su nemačka preduzeća sklopila sa Gasprom Germanijom, kao partnerom.

Reč je o veoma povoljnom ugovoru koji je sklopljen mnogo pre ruskog napada na Ukrajinu i rekordnog poskupljenja energenata, i u takvim ugovorima obično i postoji zaštitna klauzula koja sprečava preveliku oscilaciju cena.  

Kada je reč o nemačkim zakonima, za svako prenošenje vlasničkih prava nad preduzećima iz oblasti "ključne infrastrukture" potrebna je dozvola ministarstva privrede, što nije bio slučaj. U strahu od novih pokušaja manipulacije nemačkom filijalom Gasproma, nemačka vlada se odlučila na potez bez presedana.

Nemačka agencija za mrežne sisteme upravljaće Gasprom Germanijom do 30. septembra 2022. godine, a još nije poznato šta će se posle toga desiti sa nemačkom filjalom Gasproma. Agencija za mrežne sisteme je kao savezna agencija pri ministarstvu privrede, zadužena za strujnu i gasnu mrežu, telekomunikacije, poštu i železnicu.

Šef te agencije Klaus Miler izjavio je da su svesni odgovornosti da putem upravljačkih prava koja su im dodeljena obazbede snabdevanje gasom.

Miler i njegova agencija dobili su vrlo velika ovlašćenja nad Gasprom Germanijom, uključujući i nadležnost da smenjuju njeno rukovodstvo, ali i da, ako tako odluči vlada, po tržišnoj ceni prodaju skladišta gasa Gasproma u Nemačkoj.

Gasprom Germanija je veoma značajna i izvan granica Nemačka, pošto posluje i u drugim evropskim zemljama, na primer u Češkoj i Švajcarskoj, rekao je ministar Robert Habek. Ipak, nije poznato da li je nemačka konsultovala ili obavestila vlade tih zemalja o svojim namerama.

Miler je, međutim, rekao da njegova agencija namerava da vodi Gasprom Germaniju u interesu Nemačke i Evrope i da osigura sveobuhvatnu bezbednost snabdevanja gasom.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Gazprom Germania