Emanuel Makron zahvalio je glasačima što su ga podržali da uđe u drugi krug francuskih predsedničkih izbora i pozvao ih da blokiraju dolazak na vlast ekstremne desnice ukazujući da na izborima "ništa još nije odlučeno". Njegova protivkandidatkinja Marin Le Pen je pak pozvala Francuze da se "okupe" i sprovedu "veliku promenu".

Prema projekcijama, u drugi krug izbora su ušli centrista Emanuel Makron koji je dobio oko 29% glasova i kandidatkinja ektremne desnice Marin Le Pen koja dobila oko 24%.

Trećeplasirani je kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji je dobio oko 20% glasova.

Makron je zahvalio onima koji su glasali za njega, kao i kandidatima koji su bili u trci protiv njega, i onima koji su pozvali svoje pristalice da ga podrže u drugom krugu koji se održava 24. aprila, preneo je BBC.

Pozvao je francuske glasače da glasaju za njega u drugom krugu da spreče dolazak na vlast ekstremne desnice.

"Pozivam sve, uključujući one koji nisu glasali za mene u prvom krugu, da se okupe iza nas" , rekao je Makron i istakao da "ništa još nije odlučeno" na francuskim predsedničkim izborima.

"Rasprava koju ćemo imati tokom 15 dana biće odlučujuća za našu zemlju i za Evropu", rekao je on u obraćanju pristalicama.

Rekao je da se nada da će ubediti one koji nisu glasali ili one koji su glasali za ekstremene kandidate.

"Udovoljavati populizmu i ksenofobiji - to nije Francuska", rekao je Makron.

On je pozdravio "jasnoću pogleda prema ekstremnoj desnici" koju je ispoljilo više predsedničkih kandidata eliminisanih u prvom krugu koji su pozvali glasače da u drugom krugu glasaju za njega, i rekao da je spreman da "izmisli nešto novo" da te glasače okupi.

Apstinencija glasača bila je posebno visoka, između 26 i 29%, što analitičari procenjuju kao vrstu prezira birača prema političkoj klasi.

Za Marin Le Pen, koja je 2017. godine u drugom krugu izgubila od Makrona, činilo se da je blizu prvog mesta u prvom krugu, kako su ranije pokazale ankete javnog mnjenja.

Pobeda Le Pen mogla bi da ima velike međunarodne posledice, s obzirom na njen negativan stav prema evropskim integracijama i želju da Francuska napusti integrisanu komandu NATO.

Kandidati koji se bore za zaštitu životne sredine, komunisti i socijalisti u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj pozvali su svoje birače da u drugom krugu glasaju za Makrona, preneo je AFP.

Lider radikalne levice Melanšon pozvao je svoje birače da nijedan glas ne daju kandidatkinji ekstremne desnice Marin Le Pen.

"Ne smemo dati nijedan glas za Marin Le Pen", tri puta je ponovio Melanšon u svom govoru na kraju prvog kruga izbora.

Kandidatkinja desnice Valeri Pekres (Valerie Pecresse) rekla je da će glasati za Makrona u drugom krugu, ali se uzdržala od toga da pozove svoje birače da to učine.

Prva koja je najavila podršku Makronu je predsednička kandidatkinja socijalista i gradonačelnica Pariza, An Idalgo (Anne Hidalgo), pozivajući svoje birače da 24. aprila u drugom krugu glasaju za dosadašnjeg šefa države.

S druge strane, kandidat ekstremne desnice Erik Zemur (Eric Zemmour), koji je osvojio 7% glasova, pozvao je svoje birače da u drugom krugu glasaju za Le Pen.

Le Pen je pozvala Francuze da se "okupe" oko "velikog nacionalnog i narodnog projekta" i da sprovedu "veliku promenu".

Ona je zahvalila glasačima što su je doveli do drugog kruga izbora.

"Ono što će se odigrati (u drugom krugu) 24. aprila biće izbor društva i civilizacije", rekla je Le Pen u svom prvom govoru po objavljivanju projekcija rezultata glasanja, prenosi AFP.

Obećala je "obnavljanje suvereniteta Francuske", održavanje referenduma o građanskoj inicijativi i smanjenje "socijalnih lomova".

Ključni trenutak tokom naredne dve nedelje izborne kampanje biće 20. april, kada će biti televizijska debata Makrona i Le Pen.

Analitičari strahuju od uzdržanosti birača u drugom krugu glasanja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP