Bivši grčki premijer i glavni opozicioni levičarski lider Aleksis Cipras obećao je na partijskoj konferenciji njegove partije Siriza "snažan progresivni" povratak. U tome su ga podržali vodeći političari iz redova socijalista iz zemalja širom Evrope.

Cipras je na konferenciji rekao da su dani vladajuće Nove demokratije, članice grupe EPP, odbrojani.

Lider levice rekao je i da grčki premijer Krijakos Micotakis sprovodi agresivne neoliberalne politike čija posledica je socijalna nepravda.

"Za tri godine Grčka je postala raj za oligarhe i pakao za društvo", rekao je Cipras na skupu 14. maja, preneo je EURACTIV. com.

Bivši premijer je pozvao grčke napredne snage da se ujedine pod okriljem njegove partije pred sledeće izbore, kao što je urađeno u Španiji i Portugaliji.

Uticajni političari iz redova socijalista iz Evrope obratili su se na konferenciji Sirize video uključenjem ili su poslali pismenu podršku Ciprasovom pozivu za udruživanje snaga.

Na istoj strani

Grčka Siriza je afilijacija Evropske levice, međutim, Cipras učestvuje kao posmatrač na skupovima Partije evropskih socijalista (PES).

Zvanični član PES u Grčkoj je Pasok koji do sada nije otkrio stavove o budućoj saradnji u koalicionoj vladi.

Međutim, lider Pasoka Nikos Andrulakis odbacio je mogućnost saradnje sa Novom demokratijom dok je na čelu Micotakis.

EU socijalisti u Briselu, iako u javnosti izbegavaju da usmeravaju nacionalne partije članice kada je reč o savezima koje žele, kažu da posle nemačkih izbora socijalisti treba da gledaju na napredni deo političkog spektra.

"Pasok je naša članica ali smo ideološki na istoj strani kao Cipras", rekao je ranije za EURACTIV izvor u PES.

Kada je reč o podršci, prema poslednjem istraživanju, Nova demokratija je i dalje u prednosti sa 30% a slede Siriza sa 24,5 i Pasok sa 12%.

Vlada je poručila da će izbori biti održani na kraju njenog mandata koji traje još više od godinu dana, međutim, rast cena i socijalno nezadovoljstvo mogli bi da ubrzaju stvari.

Prema istraživanjima u ovom trenutku, vlada jedne partije gotovo je nemoguća posle sledećih izbora.

Među političarima koji su na neki način učestvovali na konferenciji Sirize bili su i portugalski premijer Antonio Kosta, španski premijer Pedro Sančes, bivši italijanski premijer i generalni sekretar Demokratske partije Enriko Leta.

Svi socijalistički lideri pozvali su naprednjake da udruže snage.

"Živimo u veoma komplikovanom vremenu za Evropu i za svet, posle uticaja pandemije i ruske invazije  Ukrajine. Zato nam je danas, više nego ikad, potrebno jačanje progresivnih glasova da bi mogli da damo pravedan odgovor", rekao je Sančes.

Istovremeno je Kosta nazvao Ciprasa "prijateljem" i rekao da su danas potrebne napredne snage kako niko ne bi zaostao u zelenoj i digitalnoj tranziciji.

"Što više imamo naprednih šefova država ili vlada u Savetu, to ćemo više solidarnosti, jednakosti, pravde ponuditi Evropljanima, i to ne samo nekolicini", istakao je Kosta.

"Danas je Sirizina politička bitka zajednička bitka za Evropu demokratije, slobode i solidarnosti u dramatičnom trenutku evropske istorije", rekao je Leta.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS