Samo nekoliko dana pred parlamentarne izbore 24. aprila, Robert Golob, bivši direktor u sektoru energetike koji nije ni imao partiju do januara, pretekao je premijera Janeza Janšu, pokazuju istraživanja.

Golobov Pokret sloboda, mala i uglavnom "uspvana" zelena partija pre nego što je Golob preuzeo i preimenovao, trenutno vodi za između jedan i 5% u odnosu na Janšine demokrate (Slovenačka demokratska stranka, SDS).

Ako se takav trend nastavi, Pokret sloboda je na putu da postigne ono što su dve novoformirane stranke uradile 2011. i 2014. - da od nule stignu do pobede na izborima, piše slovenačka agencija STA.

Međutim, slovenački mešoviti proporcionalni sistem zahteva široku koaliciju a ankete pokazuju da je neizvesno koje ća stranke preći cenzus od 4% za ulazak u parlament, što će biti ključno za pravljenje koalicije levog ili desnog centra.

Partije desnog centra Nova Slovenija (NSi) i Povežimo Sloveniju, i na drugoj strani Socijalne demokrate (SD) i Levica izgleda da su u dobroj poziciju da prave koalicionu vladu ali su liberalni LMŠ i SAB, koji se vide kao prirodni saveznici Goloba, blizu cenzusa.

Neizvesnosti doprinosi i to što je Golob pre dva dana objavio da je pozitivan na kovid i zato je 17. aprila u debati učestvovao od kuće, preko interneta. Još se ne zna kako će biti organizovane naredne TV debate.

Počelo prevremeno glasanje

U međuvremenu je u Sloveniji 19. aprila počelo prevremeno glasanje pred izbore za 90 članova Državnog zbora (parlamenta).

Kako javlja Hina, otvoreno je 96 birališta, po jedno u svakom od izbornih okruga širom zemlje, a mogu da glasaju birači koji 24. aprila neće biti u mestu prebivališta ili iz drugih razloga.

Kako je najavljeno, prevremeno će 19. aprila glasati i predsednik države Borut Pahor.

Prevremeno glasanje biće moguće i 20. i 21. aprila.

Na parlamentarnim izborima koji će odrediti i sastav buduće vlade pravo glasa ima oko 1,65 miliona birača.

Od 90 poslanika u parlamentu, 88 će biti izabrano sa lista 21 stranke i građanske organizacije koje su prijavile kandidate na ovogodišnjim izborima.

Preostalih dvoje su poslanici italijanske i mađarske manjine. Manjinske zastupnike biraju samo punoletni građani tih zajednica u mestima gde žive.

Predizborna kampanja biće nastavljena do 22. aprila u ponoć, kad nastupa izborna tišina.

Prema anketi koju je sprovela agencija Mediana, izlaznost na ovogodišnjim izborima u Sloveniji mogla bi biti znatno veća nego 2018, kada je glasalo gotovo 53% birača.

Istovremeno neki analitičari smatraju da je procena da bi svoj glas ovog puta moglo dati čak 70% birača preterana.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/STA/Daniel Novakovic