Evropska komisija otvorila je konsultacije o novom instrumentu koji treba da obezbedi funkcionisanje jedinstvenog tržišta u vreme kriza. Svrha konsultacija, koje će trajati mesec dana, jeste da se čuje mišljenje zainteresovanih strana i građana o novom instrumentu.

Instrument za hitne slučajeve na jedinstvenom tržištu najavljen je 2021. u sklopu  preispitivanja industrijske stragegije EU i predstavlja odgovor na probleme sa kojima se Unija suočila za vreme pandemije.

Na prvom mestu, instrument treba da obezbedi da ne dođe do zastoja u kretanju robe i radne snage između članica EU tokom krize, kao što se desilo u prvim nedeljama pandemije sa isporukama zaštitne opreme. Tada je oprema bila zaustavljena na nacionalnim granicama radi obezbeđenja snabdevanja na nacionalnom nivou.

"Instrument za hitne slučajeve na jedinstvenom tržištu će nam pomoći da u budućim krizama reagujemo brže i osiguramo adekvatno funkcionisanje jedinstvenog tržišta kada je to najpotrebnije", istakla je u saopštenju potpredsednica EK Margrete Vestager.

Takođe instrument treba da osigura da Evropa ima na raspolaganju dovoljne isporuke ključnih proizvoda ukoliko potresi spolja prekinu lance snabdevanja.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton založio se za više "strukturnog razmišljanja bez naivnosti i tabua" o tome kako osigurati lance snabdevanja u budućnosti.

"Pažljivo ćemo pogledati mere koje su već preuduzeli naši međunarodni partneri kako bi odgovornije i snažnije branili njihove interese", rekao je Breton.

Instrument za hitne slučajeve na jedinstvenom tržištu treba da bude dalji korak "asertivnije" EU trgovinske politike koju Unija razvija kako bi se prilagodila manje funkcionalnom multilateralnom trgovinskom poretku.

Uvid u pitanja za javne konsultacije o novom instrumentu ukazuje na vrstu mera o kojima Komisija razmišlja.

"Komisija testira različite mere i opcije u javnim konsulatcijama", rekao je zvaničnik EK za EURACTIV.

Sudeći prema pitanjima, instrument bi mogao da uključi mehanizam za praćenje u okviru koga bi kompanije delile informacije o isporukama ključnih resursa i proizvoda.

Pored toga, mogla bi da postoji dodatna nadležnost EK da natera kompanije da daju prioritet proizvodnji određenih proizvoda.

Na taj način bi Instrument za hitne slučajeve na jedinstvenom tržištu mogao da preuzme neke elemente zakona o čipovima koji je nedavno predložila EK.

Javne konsultacije će biti otvorene do 11. maja. Prema okvirnom dnevnom redu EK, planirano je da zakonski predlog bude objavljen krajem jula.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EURACTIV.com/Olivier Matthys/EPA-EFE