Budući premijer Slovenije Robert Golob najavio je da će 26. aprila početi pregovore o koalicionoj vladi, posle ubedljive pobede njegovog Pokreta sloboda na parlamentarnim izborima.

Golob je rekao da u sastavljanju vlade računa na saveznišvo sa Socijaldemokratama Tanje Fajon i Levicom Luke Meseca, koji su osvojili sedam i pet poslaničkih mesta.

Takođe će razgovarati i sa dve stranke levog centra koje nisu prešle izborni prag za dobijanje mandata u novom parlamentu, a reč je o Listi Marjana Šareca i Stranci Alenke Bratušek. Na čelu obe partije su bivši premijeri.

Golob je izjavio da mu je cilj da napravi vladu od ljudi koji su stručni i kvalitetni, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

"Smatram da koalicija znači saradnju za dobrobit našeg društva i da saradnja ne zavisi samo od toga koliko predstavnika neko ima, nego koliko su kadrovi stručni i obrazovani", izjavio je Golob za slovenački Radio Koper.

Pokret sloboda je na izborima 24. aprila osvojio je 35,54% glasova i 41 poslanički mandat u Parlamentu od 90 mesta, što do sada nije uspelo nijednoj drugoj partiji u istoriji slovenačke demokratije.

Poslanike u novom sazivu slovenačkog parlamenta dobilo je samo pet stranaka koje su prešle izborni prag od 4%.

Slovenačka demokratska stranka (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše osvojila je 23,53% glasova i 27 zastupničkih mandata, jedan više u odnosu na prethodni saziv parlamenta.

U parlamentu će osam poslanika imati demohrišćanska Nova Slovenija (NSI) koja je bila članica dosadašnje Janšine vlade, a čiji je predsednik Matej Tonin najavio da će ubuduće predstavljati konstruktivnu opoziciju.

Politički analitičari se pitaju kako će Golobova partija, osnovana ove godine, naći ljude za najviše fukcije u novoj vladi. Saradnjom sa partijama koje imaju najmanju podršku može dobiti pojedince sa iskustvom u vladi.

Prioritet Pokreta sloboda biće ministarstva zdravlja i finansija, kao i spojeno ministarstvo infrastrukture i životne sredine. Golob je rekao da njegova partija već ima kandidate za ta ministarstva.

Na čelu ministarstva spoljnih poslova će verovatno biti potpredsednica Pokreta Marta Kos, bivša ambasadorka u Švajcarskoj.

Mediji su proteklsih nedelja spekulisali da bi predsednica Socijaldemokrata Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, takođe mogla da bude zainteresovana za to mesto.

Golob želi da se što pre dogovori o novoj koaliciji, pa bi vlada s obzirom na predviđene postizborne postupke možda mogla početi da deluje u drugoj polovini maja. Do tada tekuće poslove obavlja odlazeća vlada Janeza Janše, čiju je smenu Golob tokom političke kampanje navodio kao glavni motiv svog političkog angažovanja poslednjih meseci.

Opozicija je Janšu, koji je bio premijer u tri mandata, optuživala za podrivanje demokratskih institucija i slobode medija od kada se vratio na vlast 2020.

Bivši menedžer energetske kompanije, 55-godišnji Golob je u januaru ove godine preuzeo malu Zelenu partiju koja nije imala predstavnike u parlamentu i preimenovao je u Pokret sloboda.

U kampanji je obećao da će povratiti "normalnost" u zemlji i nazvao izbore "referendumom o demokratiji".

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: Beta/STA