Češka služba za finansijske analize, koja ima moć da zamrzne imovinu ruskih oligarha, žali se da Kipar nerado daje informacije o vlasnicima kompanija, što znači da napori Češke da nađe i kazni ruske oligarhe uglavnom ostaju bez uspeha.

Kako pišu Hospodarske novini, šef Službe Jirži Hilmar (Jiri Hylmar) požalio se Senatu na nedovoljno dobru saradnju sa nekim evropskim zemljama.

"Baš danas sam dobio odgovor Kipra da naš tamošnji kolega nije nadležan za međunarodne sankcije i neću dobiti tražene informacije", rekao je Hilmar 26. aprila dodajući da tragovi sumnjive imovine često vode na Kipar, preneo je EURACTIV.cz.

Do 2021. Kipar je dozvoljavao potpuno tajno vlasništvo nad kompanijama jer nije postojao zvanični registar stvarnih vlasnika. Pored toga, stotine hiljada kompanija imaju sedište na Kipru zbog poreskih olakšica.

Takođe, ruski oligarsi godinama kriju imovinu na Kipru i uživaju prednosti politike "zlatnih viza" te zemlje.

EU isto tako godinama vrši pritisak na Kipar da preduzme mere protiv pranja novca ali ta zemlja nije rada da sprovodi reforme.

Međutim, barijere koje postavljaju kiparske vlasti nisu jedina prepreka koja sprečava češke vlasti da dođu do ruskih oligarha. Prema rečima šefa Službe za finansijske analize, da bi se ubrzali potraga i zamrzavanje imovine potrebni su i bolji zakoni i više službenika.

Češke vlasti često se oslanjaju na pisanje nezavisnih medija. "Reagujemo i na sugestije medija. Kada pročitamo da negde možda postoji neka imovina, sledimo trag", rekao je Hilmar.

Vlada u Nikoziji, zajedno sa vladama u Atini i Valeti, blokirala je ranije u aprilu sankcije čiji je cilj bila zabrana ulaska u luke EU ruskim brodovima ili onima sa ruskim interesima, odnosno u ruskom vlasništvu, pisao je Euraktiv Grčka.

Među Rusima je inače popularna i Malta zbog kontroverzne šeme "keš za pasoš" zahvaljujući kojoj je nekoliko oligarha bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dobilo državljanstvo EU.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP