Francuska levica je počela pregovore o ujedinjavanju uoči parlamentarnih izbora u junu, ali viši zvaničnici partija uključenih u pregovore imaju podeljene stavove o okupljanju iza lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona.

Mogućnost zajedničkog nastupa na izborima razmatraju Melanšonova partija Nepokorena Francuska, Zeleni, socijalisti i komunisti.

Nepokorena Francuska želi da levičarski savez predvodi njen lider, koji je u prvom krugu predsedničkih izbora bio treći, sa 22% osvojenih glasova, samo 1,2% manje od Marin Le Pen.

To je treći put za redom da Melanšon nije uspeo da prođe u dugi krug, ali je dobio daleko veću podršu od drugih lidera levice.

Kandidat Zelenih Janik Žado je dobio 4,63% glasova, komunista Fabijen Rusel 2,28% i kandidatkinja socijalista An Idalgo 1,75%.

Melanšonova partija želi da unija bude zasnovana na rezultatima predsedničkih izbora kada dođe do raspodele resora.

Druge partije međutim smatraju da je Melanšon ostvario dobar rezultat zahvaljujući "taktičkom glasanju", odnosno odluci velikog broja levičarskih birača da glasaju za njega kao favorita u odnosu na druge kandidate levice.

Melanšonova partija takođe ima veću podršku od drugih levičarskih partija, prema prvom istraživanju javnog mnjenja, piše francuski EURACTIV.

Prema tim rezultatima, 19% ljudi podržava Nepokorenu Francusku, 8% je za Zelene, 5% za socijaliste, a 3% za komuniste, što ukazuje na manju razliku nego na predsedničkim izborima.

Lider Zelenih Žilijen Baju izjavio je da priznaje "lidersku ulogu" Nepokorene Francuske i da podržava predlog da Melanšon bude zajednčki kandidat za premijera.

On je ipak dodao da svaka partija mora biti pravedno predstavljena i da je to uslov za pobedu.

Predsednički kadnidat Zelenih Žado je međutim protiv toga da Melanšon predvodi savez i zalaže se za "veoma otvorenu koaliciju".

"Ako u nekom trenutku ova koalicija ne bude poštovala različitost i identitet svojih partnera, biće bez mene", rekao je Žado.

Socijalisti su još više podeljeni po pitanju udruživanja sa Nepokorenom Francuskom.

"Unija je moguća i neophodna", izjavio je portparol Socijalističke partije Pjer Žuve, koji vodi delegaciju zaduženu za pregovore sa Melanšonovom partijom. Žuve je one koji se protive savezu pozvao da napuste partiju.

Sa druge strane, članica partijskog nacionalnog biroa Elen Žofroa izjavila je da "nisu predloženi pregovori ni sporazum, nego predaja".

Pravljenje saveza levice bi moglo da bude problematično, jer Zeleni i socijalisti nemaju iste stavove kao Nepokorena Francuska o brojnim pitanjima, uključujući Evropu.

Dok Nepokorena Francuska zagovara neposlušnost kada su u pitanju evropska pravila, Zeleni su protiv bilo čega što bi vodilo udaljavanju Francuske od Evrope.

Bivši prvi sekretar Socijalističke partije Žan-Kristof Kanbadelis rekao je da se ne slaže sa "orijentacijom Melanšonovog programa, bilo o o evropskim ili ekonomskim pitanjima".

"Hajde prvo da priznamo da zadatak nije lak. Pokušavamo da uradimo za nekoliko sedmica nešto što nismo mogli ili želeli da napravimo za pet godina", izjavio je Baju.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: linsoumission.fr