U Parizu će 7. maja biti održana ceremonija inauguracije Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji će drugi put zaredom biti predsednik Francuske posle pobede u drugom krugu predsedničkih izbora 24. aprila.

Ceremonija je zakazana u 11.00 u sali za proslave Jelisejske palate, ali je predviđeno da svečanost bude skromna, saopštili su izvori bliski francuskom predsedništvu, javio je AFP.

Prema utvrđenom protokolu, ceremonija će početi proglašavanjem zvaničnih rezultata predsedničkih izbora. Tu ulogu ima predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus (Laurent Fabius).

Centrista Makron je u drugom krugu izbora osvojio 58,55% glasova, a njegova protivnica, liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) 41,45%.

Kako nalaže protokol na inauguraciji predsednika Francuske, Makronu će biti uručena velika ogrlica Legije časti, čime će postati veliki  majstor tog reda. To isto je učinjeno pre pet godina kada je Makron osvojio prvi predsednički mandat.

Francuski predsednik će održati govor zvanicama, među kojima će biti predsednici oba doma parlamenta, donjeg - Rišar Feran (Rićard Ferrand) i gornjeg doma - Senata Žerar Larše (Gerard Larćer).

Dva ranija predsednika koja su osvojila drugi uzastopni mandat, socijalista Fransoa Miteran (Francois Mitterand) i desničar Žak Širak (Jacques Ćirac) takođe su izabrali skromnu ceremoniju inauguracije.

Makron će 8. maja učestvovati na svečanostima povodom godišnjice pobede, 8. maja 1945. godine.

Francuski predsednik će 9. maja boraviti u Berlinu gde će se sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Sćolz). To će biti njegovo prvo putovanja u inostranstvo u cilju potvrde "snage francusko-nemačkog partnerstva".

Pro-Makronove stranke udružuju snage

Francuze očekuju uskoro još jedni važni izbori - parlamentarni, koji će biti održani u dva kruga, 12. i 19. juna.

Makron sada okuplja pristalice pred te izbore jer levica želi da preuzme parlament.

Zato su lideri predsedničke većine postigli 5. maja sporazum i ujedinili se u "konfederaciju" nazvanu Zajedno (Ensemble, Together)

Novu koaliciju vodiće sadašnji predsednik Skupštine Feran, prenosi EURACTIV.fr.

"Zajedno predstavlja vodlju da budemo ujedinjeni, rame uz rame, da nosimo Makronove ideje", rekao je Feran.

"Konfederacija" će okupiti Republiku u pokretu (LREM), partiju koju je 2016. osnovao Makron, Demokratski  pokret (MoDem), koji je pripadao predsedničkoj većini i za vreme prvog Makronovog mandata, i Horajzons, političku partiju koju je osnovao bivši premijer Eduar Filip.

Očekuje se da od 577 mesta koja treba da budu popunjena u parlamentu, LREM predstavi 400 kandidata, MoDem malo više od 100 a Horajzons 58, preneo je AFP.

Najavljeno je i da Makronov LREM menja ime u Renesansa.

Makron odugovlači sa premijerom

Kako piše Euraktiv Francuska, ne očekuje se da Makron imenuje novog premijera pre kraja sledeće nedelje pošto je nekoliko istaknutih ličnosti navodno već odbilo taj posao.

Zvanično je saopšteno da će premijer Žan Kasteks ostati na tom mestu "do kraja Makronovog prvog petogodišnjeg mandata", što znači do 13. maja.

Tradicionalno se imenovanje novog premijera obavlja na dan inauguracije novoizabranog predsednika ili dan kasnije.

Međutim, predsednik se suočava sa teškoćama u traženju novog premijera, posebno s obzirom na kriterijume koje je sam postavio - "da bude posvećen socijalnim i ekološkim pitanjima", pored ostalog.

Kao mogući premijeri pominjalo se više uticajnih ljudi, uglavnom žene, međutim, za sada "nikome nije dat nikakav predlog", rekao je vladin portparol dodajući da vreme za odluku o tome ko će sesti u fotelju premijera "još nije došlo".

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP