Nemačke vladajuće socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca pretrpele su težak poraz na izborima za parlament najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije. Pobednik izbora je demohriščanska CDU, ali su glavni dobitnik Zeleni koji su gotovo utrostručili rezultat koji su ostvarili na izborima 2017. godine.

Prema preliminarnim zvaničnim rezultatima, CDU je osvojila 35,7% glasova, dok je SPD uspela da privuče samo 26,7% birača, što je njenin najgori ikada rezultat u toj pokrajini na zapadu Nemačke, koja je dugo važila za uporište socijaldemokrata.

Zeleniji su osvojili 18,2% glasova, što je ogroman skok u odnosu na 6,4% koliko su dobili 2017.

Gubitnik izbora je i liberalna FDP, koja je na saveznom nivou članica vladajuće koalicije, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji je bila  deo prethodne crno-žute koalicije sa demohrišćanima. Liberali su osvojili svega 5,9% glasova, a još su 2017 imali 12,6%.

Ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD) je sa 5,4% ipak uspela da ostane u pokrajinskom parlamentu, a partija Levica sa 2,1% ni na ovim izborima nije prešla izborni prag i ostaje pred vratima, kao i u poslednjih deset godina.

U novom sazivu pokrajinskog parlamenta CDU će imati 76 odbornika, SPD 56, Zeleni 39, FDP 12, AfD 12. Izlaznost birača iznosila je 55,5% i istorijski je najniža na nekim pokrajinskim izborima u Severnoj Rajni – Vestfaliji.

Severna Rajna-Vestfalija ima gotovo 18 miliona stanovnika, a biračko pravo je imalo oko 13 miliona, što je približno petina ukupnog broja birača u Nemačkoj.

Ipak, socijaldemokrate uprkos istorijski slabom rezultatu, nisu priznale poraz."Nismo nezadovoljni rezultatom", rekao je za javnu televiziju ZDF generalni sekretar SPD Kevin Kinert, dodajući da je još uvek moguća promena pokrajinske vlasti.

Odličan rezultat sada Zelene stavlja u poziciju da odlučuju o formiranju vlade, pošto je dosadašnja vladajuća koalicija demohrišćana i liberala izgubila većinu.  

"Neće biti moguće formirati vladu bez nas", izjavila je šefica pokrajinske organizacije Zelenih Mona Nojbaur.

Lider liberalne FDP i savezni ministar finansija Kristijan Lindner priznao je da je njegova stranka pretrpela "katastrofalan poraz".

Međutim, rezultatiizbora ujedno je i ozbiljan udarac za nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je se i sam aktivno uključio u predizbornu kampanju u Severnoj Rajni-Vestfaliji, nadajući se da će kao šef vlade u Berlinu uspeti da privuče birače.

Ipak, izbori su uglavnom protekli u senci rata u Ukrajini i problema povezanih sa njim, poput inflacije i cene energenata, tako da ni angažman kancelara nije uspeo da pomogne SPD.

Zeleni veruju da su u prvom redu profitirali od pažnje koju birači posvećuju radu vlade u Berlinu i međunarodnoj politici. Među biračima koji su za njih glasali, čak 90% misli da Zeleni vode najbolju politiku u saveznoj vladi.

To su već drugi pokrajinski izbori u roku od dve nedelju na kojima su Zeleni ostvarili veći uspeh od koalicione SPD.

Socijaldemokrate su težak poraz pretrepele 9. maja u pokrajini Šlezvig-Holštajn, gde su Zeleni čak osvojili više glasova od njih.

Slična slika se pomalo nazire i na saveznom nivou, gde političari iz Zelenih u anketama popularnosti bolje prolaze od kancelara.

Bolji rejting od Šolca ima dvoje ministara iz partije Zelenih - vicekancelar i ministar privrede Robert Habek i šefica diplomatije Analena Berbok.

A i sama SPD je u najnovijim anketama izgubila na popularnosti i sada sa 22,8% zaostaje za opozicionom CDU koja uživa simpatije 28% građana. Zeleni uživaju simpatije 17,8% birača.  

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay