Svetska politička i poslovna elita okupuće se naredne sedmice u Davosu posle dve godine pauze zbog pandemije kovida-19, a u fokusu ovog Svetskog ekonomskog foruma biće rat u Ukrajini.

Posle virtuelnog foruma 2021. i odlaganja ovogodišnjeg skupa zbog omikron soja korona virusa, Svetski ekonomski forum će ponovo biti organizovan u alpskom odmaralištu u Švajcarskoj sa temom "Istorija na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije".

Od poslednjeg skupa uživo održanog u jaunaru 2020. svet se drastično promenio – izbila je pandemija koja je potresla svetsku ekonomiju, Donald Tramp više nije predsednik SAD, zemlje su pogođene prirodnim katastrofama izazvanim klimatskim promenama, inflacija je porasla i Rusija je napala Ukrajinu.

Pored prepoznatljivog snežnog pokrivača, u Davosu će ove godine izostati i predsednik Rusije Vladimir Putin.  Organizatori su odlučili da ne pozovu  ruskog lidera pošto su zapadne sile uvele sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Na samitu će se, međutim, obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski preko video linka, dok će u Davos otputovati desetak ukrajinskih zvaničnika.

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab izjavio je da bi ovo mogao da bude skup održan u najboljem trentuku i sa najvećim posledicama od njegovog osnivanja pre 50 godina.

"Ruska agresija na zemlju će u budućim istorijskim knjigama biti viđena kao slom poretka posle Drugog svetskog rata i Hladnog rata", izjavio je Švab, dodajući da će Davos učiniti šta može da podrži Ukrajinu i njen oporavak.

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende rekao je da je isključivanje Rusa iz foruma bila "ispravna odluka", ali da se ipak nadaju da će Rusija krenuti drugačijim putem i početi da poštuje povelju UN i svoje međunarodne obaveze.

U Davosu će se tokom četiri dana, od 23. do 26. maja, okupiti oko 2.500 predstavnika iz sveta politike, biznisa, civilnog društva i medija, a među njima će biti više  od 50 šefova država i vlada.

Na Forumu će učestvovati novi nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evrospke komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i američki izaslanik za klimu Džon Keri.

Iako će tema rata u Ukrajini dominirati samitom, biće organizovani paneli i o brojnim drugim temama, od klimatskih promena do poskupljenja energenata, problema u globalnim lancima snabdevanja, rodne nejednakosti, siromaštva, fudbala i metaverzuma.

Forum u Davosu uvek je privlačio najveće svetske lidere i velika imena iz industrije, ali i najoštrije kritičare.

"Mislim da je važno ići u Davos da iznesemo čvrste činjenice, da direktno razgovaramo s tim vladama i korporacijama i pojačamo glasove onih koje ne slušaju", izjavio je Nabil Ahmed, šef za strategiju u međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Oksfam, koja je redovni učesnik Svetskog ekonomskog foruma.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: wef.ch/facebook